Svensk-norsk duo i VW Dealer Team

2014 blir året då svensk rallycross tar steget ut i rampljuset. Då startar en ny SM-serie arrangerad av STCC. Med på startlinjen finns Volkswagen Dealer Team KMS som mönstrar två bilar med förarna Johan Kristoffersson och Ole Christian Veiby. Rallycross är en av de snabbast växande disciplinerna inom motorsportens värld. Nya team startas och förare från andra klasser har valt att satsa på den fartfyllda och publikfriande sporten. 
 
2014 blir året då svensk rallycross tar ett stort steg framåt. Då kommer nämligen STCC att ta på sig arrangörsansvaret för serien RallyX Supercar Scandinavia. Det innebär att flera tävlingar kommer att samarrangeras med STCC:s banracingklasser.
 
Som ett av de första teamen tillkännager nu Volkswagen Dealer Team KMS att man satsar på den nya serien. Man kommer att ställa upp med två fyrhjulsdrivna bilar, baserade på Volkswagen Polo, och tävla med förarna Johan Kristoffersson och Ole Christian Veiby.
 
Arvika-sonen Johan Kristoffersson, 25, har trots sin unga ålder redan samlat på sig tunga meriter i form av mästerskapssegrar i STCC, Porsche Carrera Cup och italienska Superstar-serien. Norrmannen Ole Christian Veiby, 17, är kanske inte lika bekant för den svenska publiken, men har under 2013 med framgång tävlat i svenska Porsche Carrera Cup, i samma team som Johan.
 
–  Jag tror att vi med Johan och Ole Christian har två chaufförer som kommer att ha alla möjligheter att vara framgångsrika på rallycrossbanan. Johan visade redan vad han kunde under både SM-deltävlingarna och i EM-tävlingen i Höljes. Ole Christian gjorde ett mycket bra avslut i Carrera Cup och var i nivå med de bästa. Och på de rallycrosstester vi gjort har han imponerat, säger Tommy Kristoffersson, teamchef för Volkswagen Dealer Team KMS.
 
Under 2013 började teamet sin satsning på rallycrossen och då med en nästan 600 hk stark Scirocco. Nu utvecklar man helt nya bilar som baseras på Volkswagen Polo – det vill säga den modell som Volkswagen i år vann WRC med.
 
–  Vi tror att Polo är helt rätt val och hoppas kunna hitta synergier med annan utveckling inom Volkswagen, säger Tommy Kristoffersson.
 
2014 års SM-serie drar igång på Ring Knutstorp den 9-10 maj. Från Volkswagens sida är förväntningarna höga.
 
–  Vi ser fram emot en spännande serie och jag tror att rallycrossen har alla förutsättningar att växa sig större i Sverige. Den har allt som krävs när det gäller publikvänlighet, spänning och action. Sedan stärker rallycrossen vår egen satsning på 4Motion, det vill säga våra fyrhjulsdrivna bilar, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige som tillsammans med de svenska Volkswagen-återförsäljarna är med och stöttar teamet.
 
Bob Huzell, VD för STCC AB, ser också fram emot den kommande säsongen:
 
–  Jag är verkligen glad över att både Volkswagen och team Olsbergs MSE med Andreas Eriksson valt att satsa på RallyX Supercar Scandinavia. Det blir en bra signal till andra team att anmäla sig till mästerskapet, säger han och tillägger:
 
–  Vilka motorsporthelger som publiken kommer att bjudas på! Vi kommer att ge publiken det häftigaste som går att uppleva inom både racing och rallycross – de två mest extrema klasserna, STCC och Supercar, på ett och samma evenemang. Rallycrossen kommer in som en viktig del av STCC-upplägget och jag hoppas att så många som möjligt kommer för att följa detta drama på plats eller tar del av det i TV-sändningarna. 

Vad är RallyX Supercar Scandinavia? 

RallyX Supercar Scandinavia är ett rallycrossmästerskap som drivs av STCC. Den tyngsta klassen, Supercar, är specialbyggda, fyrhjulsdrivna bilar med turbodrivna 2-litersmotorer som utvecklar mer än 600 hästkrafter. Bilarna baseras på personbilar och bland de vanligast förekommande bilmärkena hör Ford, Volkswagen, Citroën, Renault och Peugeot, bland andra. Bilarna är byggda enligt samma reglemente som används i Global Rallycross, EM och VM i rallycross. Däcktillverkaren Yokohama har utsetts till officiell leverantör till mästerskapet. I RallyX Supercar Scandinavia ingår också en instegsklass, Supercar Lites, som möjliggör för unga talanger att till rimlig kostnad kunna ta steget in i rallycrossen. Klassen är ett enhetsreglemente med möjlighet att använda valfri kaross för den som önskar. Supercar Lites-klassen drivs av Olsbergs MSE.

RallyX Supercar Scandinavia – Kalender 2014*

9-10 maj  Ring Knutstorp (tillsammans med STCC)
6-7 juni  Göteborg (tillsammans med STCC)
26 juni  Strängnäs (kvällsrace)
22-23 augusti Ring Knutstorp (tillsammans med STCC)
5-6 september  Solvalla final (tillsammans med STCC)

* Ytterligare en tävling ingår i kalendern. Tillkännages vid senare tillfälle

b1235dd113686ebc_org