Tunga team klara för RallyX Supercar Scandinavia

Nästa säsong lanserar STCC RallyX Supercar Scandinavia i svensk motorsport – under tisdagen avslöjade Volkswagen sin satsning på tungviktsklassen i rallycross. Det blir Kristoffersson Motorsport som kommer att driva två för ändamålet nybyggda VW Polo med förre STCC-mästaren Johan Kristoffersson och norrmannen Ole Christian Veiby som förare.
 
– Jag tror att vi med Johan och Ole Christian har två chaufförer som kommer att ha alla möjligheter att vara framgångsrika på rallycrossbanan. Johan visade redan vad han kunde under både SM-deltävlingarna och i EM-tävlingen i Höljes. Ole Christian gjorde ett mycket bra avslut i Carrera Cup och vari nivå med de bästa. Och på de rallycrosstester vi gjort har han imponerat, säger Tommy Kristoffersson, teamchef för Volkswagen Dealer Team KMS.
 
Samtidigt meddelade teamchefen för Olsbergs MSE, Andreas Eriksson, att man kommer till start med två Ford Fiesta Supercar-bilar, i den ena kommer den unga talangen Sebastian Eriksson att sitta. 20-åringen från Sunnemo i Värmland tog JSM-guld förra året och i år blev han tvåa i den amerikanska Global Rallycross Lites-serien.
 
– Vi är redo att anta utmaningen från Volkswagen – Sebastian är redan idag en förare av absolut toppklass och jag tror definitivt att han har kapacitet att vara med och slåss i toppen, säger Andreas Eriksson som inte vill avslöja vem den andre föraren blir.
 
RallyX Supercar Scandinavia kommer att köras som en serie över sex deltävlingar, där fyra av dem ingår i STCC-evenemangen. Det blir med andra ord både racing och rallycross på ett och samma evenemang – första tillfället erbjuds till STCC-premiären på Ring Knutstorp den 9-10 maj.
 
– Vi har två av världens starkaste rallycrossteam klara för vår nya serie och det känns väldigt bra, säger han. Intresset från andra team är stort inför nästa säsong och vi ser verkligen fram emot att kunna få bjuda publiken på det bästa och mest extrema av vad både racing och rallycross har att erbjuda.
 
I RallyX Supercar Scandinavia ingår även instegsklassen Supercar Lites. Andreas Eriksson passade också på att presentera två Lites-förare. Det blir Andreas son Kevin, 17 år, och Sandra Hultgren, 21 år, som kommer att köra två av teamets bilar.


Vad är RallyX Supercar Scandinavia? 

RallyX Supercar Scandinavia är ett rallycrossmästerskap som drivs av STCC. Den tyngsta klassen, Supercar, är specialbyggda, fyrhjulsdrivna bilar med turbodrivna 2-litersmotorer som utvecklar mer än 600 hästkrafter. Bilarna baseras på personbilar och bland de vanligast förekommande bilmärkena hör Ford, Volkswagen, Citroën, Renault och Peugeot, bland andra. Bilarna är byggda enligt samma reglemente som används i Global Rallycross, EM och VM i rallycross. Däcktillverkaren Yokohama har utsetts till officiell leverantör till mästerskapet.

I RallyX Supercar Scandinavia ingår också en instegsklass, Supercar Lites, som möjliggör för unga talanger att till rimlig kostnad kunna ta steget in i rallycrossen. Klassen är ett enhetsreglemente med möjlighet att använda valfri kaross för den som önskar. Supercar Lites-klassen drivs av Olsbergs MSE.

RallyX Supercar Scandinavia – Kalender 2014*

9-10 maj  Ring Knutstorp (tillsammans med STCC)
6-7 juni  Göteborg (tillsammans med STCC)
26 juni  Strängnäs (kvällsrace)
22-23 augusti Ring Knutstorp (tillsammans med STCC)
5-6 september  Solvalla (tillsammans med STCC)

*Ytterligare en tävling kommer att tillkännages vid senare tillfälle

IMG_1340Andreas Eriksson, Sebastian Eriksson, Ole Christian Veiby, Johan Kristoffersson, Tommy Kristoffersson