Mats Öhman klar för RallyX Supercar

Mats Öhman från Älvsbyn kommer till start till nästa års RallyX Supercar Scandinavia. Årets SM-tvåa i Supercar kommer att köra hela SM-serien. 

– Det ska bli väldigt roligt och jag tror att STCC:s satsning på rallycrossen kommer att bli ett jättelyft. Sporten behöver bra marknadsföring, något som har varit ett problem tidigare. Jag tror också att det blir bra för både oss och racingen att vi nu kan dra publik åt varandra. 

Det var 1998 som Mats Öhman drabbades av en skoterolycka i samband med en tävling. Fram till dess hade han samlat på sig ett EM-guld, två NM-guld och fem SM-guld. 2001 började Mats med rallycross efter att han och kompisen Tomas Lundberg hade tagit fram en teknisk lösning som gjorde att han kunde manövrera sin bil med hjälp av händerna. 

– Vi har provat hur många olika lösningar som helst innan vi kom fram till dagens lösning. Genom vår firma, Bröderna Öhman, som är en entreprenadfirma har vi haft bra hjälp av olika hydraulfirmor som har hjälpt till. Idag känner jag inga begränsningar i körningen, det känns precis som att köra bil under normala omständigheter.

Att lösningen fungerar, det märks ute på banan. Mats Öhman har hört till den svenska rallycrosseliten under de senaste tio åren. 2005 tog han klivet upp i rallycrossens Division 1 med en Ford Focus. 2009 blev Mats SM-trea. 2010 byttes Klass 1-bilen ut mot en Supercar, en Volvo S40 med 550 hästkrafter under huven. Han har även varit med och fajtats internationellt i EM. I år vann han ett heat i Höljes och tidsmässigt var han med bland de tio bästa vid ett par tillfällen.

– Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle komma så här långt och vara med i toppen och slåss, säger Mats. Nu får vi en riktig serie i Sverige och jag ser fram emot att få visa upp mig inför en ny publik.

mohman

 

Deltagare klara för RallyX Supercar Scandinavia 

VW Dealer Team

Johan Kristoffersson, VW Polo
Ole Christian Veiby, VW Polo

KMS

TBA, VW Scirocco

Olsbergs MSE

Sebastian Eriksson, Ford Fiesta
TBA, Ford Fiesta

Bröderna Öhmans

Mats Öhman, TBA

2011 fick Mats ta emot hedersutmärkelsen Sportspegelns pris i samband med Idrottsgalan. Här ser du ett längre inslag från Sportspegeln om Mats:

 

 

 

Den ungerska rallycrossajten Rallycross.Hu bjuder på sin version av Mats Öhman: