2013 i backspegeln – Mattias Andersson

Mattias Andersson

Team: Dacia Dealer Team

Bil: Dacia

Placering: 8

Poäng: 65

 

Om Daniel Haglöf hade en högre högstanivå så hade Mattias Andersson en i stort sett jämn prestationskurva över hela säsongen. De riktiga toppresultaten saknades men det gjorde också de riktiga bottennappen. Tio gånger på poängplats var i klass med toppförarna i årets mästerskap. Bara Thed Björk och Richard Göransson lyckades med mer och det säger något om att Mattias Andersson hade ordning på torpet i sitt lilla men effektiva Dacia Dealer Team. 

Inledningen på säsongen gick trögt för Mattias. Tidsmässigt fattades det en hel del både i premiären på Ring Knutstorp och på Solvalla men slutresultaten blev i båda fallen bättre än startpositionerna. I Göteborg hade teamet hittat farten i bilen och Mattias såg ut att kunna vara med och slåss om en bra startposition men när regnet kom chansade teamet på fel däck och det blev start från tolfte ruta. Men i racet spelade man sina kort rätt, Mattias startade på torrdäck och belönades med en femteplats.

I Falkenberg verkade det som att teamet äntligen började hitta farten. Mattias var åtta i kvalet, samma position som han hade på de fria träningarna, och han fick sedan med sig två sjätteplatser hem. Östersund bjöd på säsongens andra nolla i poängkolumnen. På väg mot en ny poängplats kolliderade Mattias oförskyllt med Fredrik Larssons BMW. 

I Karlskoga kvalade Mattias in som sjua, bästa förare av de som inte körde för Volvo eller BMW, och belönades med sammanlagt 16 nya poäng efter att ha blivit sexa i det andra heatet. Tävlingen på Tierp Arena blev en besvikelse med tanke på att Mattias visade upp riktigt bra fart i kvalet. Han startade åtta, efter att ha varit femma i Q1, och det var också som åtta han tog sig i mål. 

I finalen på hemmabanan Mantorp Park hade Mattias chansen att ta hem segern i kampen om ”Best of the Rest” som utkämpades med Daniel Haglöf och Jocke Mangs. Hade det inte varit för Mangs makalösa avslutning med två tredjeplatser hade Mattias avgått med segern men trots en tangering av årsbästa med en femteplats i årets sista heat så räckte det inte till mer än åttondeplatsen. 

Det var en säsong där känslan av en lätt besvikelse egentligen inte var befogad. Det gick inte att prestera så mycket bättre än vad Mattias gjorde. Han var bäst av de förare som körde i enbilsteam (Mangs körde för Brovallen Design som ju hade två bilar under hela året), och det är värt att uppmärksamma. Mot Volvo Polestars och BMW Dealer Teams dominans fanns inget att göra under ett år där kvantitet i bilar blev så avgörande för resultaten. För Mattias Andersson och Dacia Dealer Team gäller att till nästa år knapra in någon tiondel eller två på motståndet – då kommer pallplatserna och poängen att rulla in!

JK5D9930Mattias Andersson underlaget i Göteborg och blev femma.

DA1D0159Var sak på sin plats – Mattias har ordning på grejerna.

_OS_2395Smällen med Fredrik Larsson i Östersund kostade värdefulla poäng.