2013 i backspegeln – Jocke Mangs

Jocke Mangs

Team: Brovallen Design

Bil: Citroën C5

Placering: 7

Poäng: 78

 

Jocke Mangs säsong kan sammanfattas i en mening – en lång och frustrerande säsong med en fenomenal avslutning. Fram till finalen på Mantorp Park fanns det inte mycket att skriva hem om för Jocke Mangs och Brovallen Design. Mangs kvalade stabilt, allt som oftast tog han sig till Q2, men den där pricken över i:et saknades. Det blev ett par fina placeringar i Falkenberg, där han blev femma, och i Östersund, där han slutade sexa, men det var också efter riktiga kämpainsatser. Farten saknades för att vara med och utmana om pallplatserna och det är ju där Mangs hör hemma. Det var inte förrän i finalen på Mantorp Park som alla bitar föll på plats och som de föll på plats… 

När finalhelgen inleddes såg det ut som vanligt. Mangs låg och pendlade mellan plats sju och tio på de fria träningarna och det fanns ingenting som pekade på att finalen skulle mynna ut i något annat än tidigare. Men när det var dags för kval hade Mangs och Brovallen Design hittat helt rätt med inställningarna – och med en bil som fungerar så är Mangs i absolut toppklass. Han visade det genom att kvala in som femma till det första heatet och som tvåa i det andra. I Q3 blev han slagen av Robert Dahlgren med ynka sex hundradelar. Det var också första gången under säsongen som en annan bil än en Volvo eller BMW stod i första startled. Det säger något om konkurrensen och Mangs och Brovallens insats. 

Mangs fortsatte att leverera genom att omvandla det fina utgångsläget till två tredjeplatser. Med det tog han hem den prestigefyllda fajten om ”Best of the Rest” med god marginal. Det var en uppvisning som hette duga och dessutom satte Mangs färg på finalen med sina tuffa fajter med Thed Björk och de övriga Volvo-förarna. 

Med tanke på hur säsongen i övrigt hade gestaltat sig var det naturligtvis skönt att få visa resultat i finalen. Det var både välbehövligt och välförtjänt för en förare av Mangs kaliber.

STCC MantorpMangs klämd mellan Dalhgren och Björk på väg mot en tredjeplats i finalen.

STCC MantorpPodiet efter Heat 2 i finalen – Mangs ringrostig efter många race utanför pallen.

DA1D9301I Tierp tog Mangs i för kung och fosterland och hade bra häng på Fredrik Ekblom.