2013 i backspegeln – Fredrik Ekblom

Fredrik Ekblom

Team: Volvo Polestar Racing

Bil: Volvo S60

Placering: 5

Poäng: 140

 

Det blev en märklig säsong för den trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom. Efter seger i föregående års TTA-mästerskap var Ekblom något av storfavorit inför årets säsong men redan i premiären på Ring Knutstorp var det något som saknades. Ekblom hittade aldrig den där sista tiondelen som krävs för att utmana i toppen och två sjätteplatser var en stor besvikelse. På Solvalla fortsatte problemen. Ekblom var fyra i teamet i samtliga tränings- och kvalpass men lyckades i alla fall ta sig i mål som trea före teamets påläggskalv Linus Ohlsson. 

I Göteborg fick inte Ekblom några större möjligheter att hitta de optimala inställningarna. Väderleken gjorde att förhållandena ändrades mellan varje pass och då går det naturligtvis inte att hitta det där sista som behövs. I racet blev Ekblom akterseglad och slutade nia. Och det var någonstans här som Ekblom också gav upp sina ambitioner att vinna titeln och istället rikta in sig på att hjälpa fram teamkompisen Björk till titeln – och det visade han med eftertryck i den nästkommande tävlingen i Falkenberg. 

I Falkenberg, när Ekblom äntligen hittade farten i bilen, gav han bort en given seger till Björk. Även om teamkörningen kritiserades från många håll så var lagarbetet mellan Ekblom och Björk den första spiken i kistan för Richard Göranssons titelambitioner. 

I Östersund och på Gelleråsen höll Ekblom Göransson bakom sig och såg till att Björks försprång i tabellen utökades till ett närmast ointagligt försprång. Ekblom samlade också på sig bra med poäng, så pass att han faktiskt hade chans till en sammanlagd andraplats inför finalen på Mantorp Park. 

Och det började bra. Ekblom blev tvåa i det första heatet efter en hård fajt med både Robert Dahlgren och Jocke Mangs men i det andra heatet tvingades han bryta efter att ha blivit påkörd av Göransson. Den möjliga pallplatsen förvandlades till en femteplats, en placering som inte var riktigt representativ för den fart som Ekblom visade upp under den andra halvan av säsongen. Som helhet var året en besvikelse för Ekblom men den frustrerande inledningen byttes ändå ut mot en positiv och uppåtgående trend mot slutet av säsongen. Som det proffs han är anpassade sig Ekblom till situationen, gjorde det bästa han kunde för teamet och bidrog på så sätt till att Björks mästerskapstitel säkrades redan före finalen. 

STCC MantorpDet såg mörkt ut för Ekblom i inledningen av säsongen…

JK5D5975…men en tredjeplats på Solvalla följdes upp av en…

STCC Falkenberg…andraplats i Falkenberg efter att Ekblom gett bort segern till Thed Björk.

DA1D0694 (1)Och Ekblom fick avsluta säsongen med en andraplats i det första finalheatet på Mantorp Park.