2013 i backspegeln – Robert Dahlgren

Robert Dahlgren

Team: Volvo Polestar Performance

Bil: Volvo S60

Placering: 3

Poäng: 160

 

2013 hade kunnat bli Volvo-föraren Robert Dahlgrens år. Det började bra redan på försäsongstestet där Dahlgren var snabbast och han pekades också ut av många som förhandsfavorit. Det fortsatte i premiären på Ring Knutstorp där Dahlgren från andra startruta tog hand om ledningen i det första heatet. Men han förlorade den redan på första varvet till Richard Göransson – och det satte tonen för resten av säsongen. 

För kanske var det just farten under inledningsvarven som kostade en bättre placering i tabellen. Vid mer än ett tillfälle, som exempelvis i Östersund dalade Dahlgren kraftigt i fältet under inledningen av racet för att sedan komma tillbaka starkt. Farten i racen totalt sett var i klass med konkurrenterna i toppen och tre av andraplatserna tog han i de race där det bara kördes ett längre heat. 

Tappade placeringar i inledningen av ett race är svårt att kompensera när möjligheterna till omkörningar är få, och när dessutom mästerskapsledaren ligger före när man väl kommer ifatt så blir det till att passa in sig i ledet. Och där återfinns den andra förklaringen till att Dahlgrens säsong inte blev bättre resultatmässigt  – fem av de sex gånger som han kom tvåa stod Björk överst på pallen. 

Oturen grinade också Dahlgren i ansiktet någon gång för mycket för att det skulle bli mer än en andraplats i mästerskapet. I Falkenberg åkte han på en punktering, på Gelleråsen åkte han av efter att grus hade dragits upp på banan, i Tierp fick han bryta med växellådsproblem. 

Det blev till slut en sammanlagd tredjeplats i tabellen för Dahlgren efter att WestCoast Racing genom teamkörning i finalen såg till att Göransson räddade precis så många poäng som krävdes för att säkra andraplatsen. Det hade kunnat bli mer för Dahlgren, vilket det också hade kunnat bli för Göransson, men då hade det behövts lite mer flyt av den sort som man som förare utövar väldigt lite inflytande över. 

Det var synd för i övrigt gjorde Dahlgren en säsong som var mycket stark.

Ingen annan förare tog fler pallplatser under året förutom Björk och  Dahlgren var också kvalsnabb. Det blev en pole position och sammanlagt 12 bonuspoäng för kvalinsatserna under året. Även där var det vara Björk som tog fler poäng. 

STCC GöteborgRobert Dahlgren var minst lika snabb som Björk i Göteborg – men han startade från åttonde ruta, Björk från tredje.

_JK_9938 (1)Dahlgren tar sig tid för fansen på Solvalla.

STCC ÖstersundI Östersund fick Dahlgren ta i för kung och fosterland – här tar han sig förbi Fredrik Larsson på väg mot en andraplats.