Från STCC till Australien för Dahlgren

Robert Dahlgren kommer att tävla för Volvo Polestar Racing i V8 Supercars 2014 och blir den första svensken någonsin att köra full säsong i det australiska mästerskapet. 

– Jag är väldigt glad över att få tävla med Volvo Polestar Racing i V8 Supercars, det är en dröm som blir verklighet, säger Dahlgren. 

– V8 Supercars är ett unikt mästerskap som alla racingförare vill tävla i någon gång. Jag kommer att möta erfarna och snabba förare som kan mästerskapet och dess banor inifrån och ut. Men jag ser fram emot utmaningen, det är definitivt en av de största i min karriär, säger Dahlgren. 

Dahlgren slutade på tredje plats i STCC 2013, hans tionde raka år som fabriksförare för Volvo Polestar Racing. Han började tävla för Volvo vid 24 års ålder efter att ha klättrat uppåt i karriären genom formelbilsracing. Strax efter att han säkrade den svenska och nordiska Formel Ford-titeln flyttade Dahlgren till England 2001 där han tog titeln i det extremt konkurrenskraftiga brittiska Formel Ford-mästerskapet. 

34-årigen är en erfaren racingförare med en stark bakgrund av att utveckla både tävlingsbilar och gatbilar. Han var utvecklingsförare för Volvo C30 1.6T S2000-modellen som han tävlade framgångsrikt med i STCC och WTCC från 2008 till 2011. Dahlgren har dessutom varit en viktig del av utvecklingen av Volvo S60 Polestar som började säljas till kunder i Australien förra året. 

– Robert kan Volvo S60-modellen inifrån och ut, så vi är mycket glada över att han ansluter vårt racingprogram, säger Matt Braid, vd för Volvo Car Australia. 

– Roberts erfarenheter och kunskaper av att utveckla tävlingsbilar kommer vara avgörande för oss i vår debutsäsong, så vi ser verkligen fram emot att se vad han – och Scott – kan göra med Volvo S60 på tävlingsbanorna. 

Dahlgren kommer att tävla tillsammans med 20-åriga nya zeeländaren Scott McLaughlin, som blev utsedd till årets rookie i V8 Supercars 2013, i Volvo Polestar Racings båda Volvo S60-bilar. 

– Vi är oerhört glada över att Robert ansluter Volvo Polestar Racing i Australien. Hans erfarenhet av att utveckla tävlingsbilar är enorm, något som kommer att bli mycket användbart i hans och vår första säsong i det extremt konkurrenskraftiga och spännande V8 Supercars-mästerskapet, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar. 

V8 Supercars-säsongen startar den andra mars med Clipsal 500-tävlingen i Adelaide. Där kommer Volvo Polestar Racing att möta motstånd från ett startfält på över 30 förare och bilar från Ford, Holden, Nissan och Mercedes.

 

Information – Robert Dahlgren

 

Födelsedag: 1 december 1979

Född: Skellefteå

Bor: Melbourne, Australien

Civilstånd: Gift med Nina, barnen Tim och Molly

 

Karriär – Robert Dahlgren

 

2013 Scandinavian Touring Car Championship 3:a

2010 Swedish Touring Car Championship 2:a

2010 Scandinavian Touring Car Cup Mästare

2007 Swedish Touring Car Championship 2:a

2004 Swedish Touring Car Championship 2:a

2001 Formel Ford England Mästare

2000 Formel Ford Europa 2:a

1998 Formel Ford Sverige Mästare

1998 Formel Ford Norden Mästare

 

 

Pressrelease: Volvo Polestar Racing