Rydell-pris till Erik Johansson

RYDELL SPECIAL AWARD TILL TEAM TIDÖS ERIK JOHANSSON

Team Tidö-föraren Erik Johansson, svensk mästare i Formel Renault 1.6, tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen Rydell Special Award vid lördagens Bilsportgala i Norrköping. Priset, som årligen delas ut till landets mest lovande racingjunior av den tidigare STCC- och BTCC-mästaren Rickard Rydell, ger Johansson 50 000 kronor i stöd till sin fortsatta karriär.

Utmärkelsen är det senaste i raden av viktiga erkännanden för Johansson. Bland annat tilldelades den 17-årige landslagsföraren tidigare i vinter, efter en hård uttagningsprocess, en eftertraktad plats på det internationella bilsportförbundets talangutvecklingsprogram FIA Institute Young Driver Excellence Academy – där han är yngst i en elitgrupp om tio aktiva.

På listan över tidigare vinnare av Rydell Special Award märks bland andra Sveriges nye Formel 1-förare Marcus Ericsson och F3-stjärnan Felix Rosenqvist (liksom Johansson bördig från Småland).

Team Tidö utvärderar för närvarande nästa steg i Erik Johanssons karriär. Ett mycket lyckat Formel 3-test i Valencia i slutet av förra året – där han snabbt kom ner på varvtider i paritet med flera etablerade toppförare – har gjort det brittiska eller tyska F3-mästerskapet till ett just nu högintressant och prioriterat alternativ, men inga beslut har fattats och flera andra karriärvägar står alltjämt öppna för Johansson.


ERIK JOHANSSON:
”Vilken fantastisk överraskning! Jag hade verkligen inte en aning om det här, och jag vill naturligtvis tacka Rickard Rydell – en av mina stora förebilder inom den här sporten – för det här erkännandet. Detta betyder mycket för mig, inte bara för min fortsatta karriär utan även på ett rent personligt plan. Rydell Special Award är ett av de mest prestigefyllda priserna man kan få som svensk racingjunior och det känns riktigt häftigt att hamna på samma lista som några av landets absolut bästa förare.”

DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”En väldigt trevlig start på det nya året; säsongen börjar i dur för oss och Erik. Framför allt känns det oerhört kul att en så etablerad och välunderrättad förare som Rickard Rydell bekräftar Eriks talang på det här sättet, just när vi står på tröskeln till att kunna inleda hans internationella karriär. Med Rydell Special Award, platsen i FIA:s akademiprogram och ett mycket lyckat Formel 3-test i ryggen har Erik bevisat att han är redo för nästa steg – och nu är det betydligt fler än vi som har förstått den saken.”

MOTIVERING – RYDELL SPECIAL AWARD 2013:
“Med en totalseger I hård konkurrens är 2013 års mästare i Formel Renault 1.6 redo att visa att svensk racing ger rätt förberedelser för en internationell karriär.”

Läs mer om FIA Institute Young Driver Excellence Academy på www.fiainstitute.com.

FIA Institute Young Driver Excellence Academy 2013/2014:


Erik Johansson, 17, Sverige
Abdullah
Bamogaddam, 19, Saudiarabien
Jorge Cevallos, 19, Mexiko
Diego Ferreira, 19, Venezuela
Michelle Gatting, 19, Danmark
Ignas Gelzinis, 22, Litauen
Mauricio Hernandez, 18, Costa Rica
Henk Lategan, 19, Sydafrika

Erik Johansson, Rickard RydellRickard Rydell och Erik johansson på Bilsportgalan

 

Erik Johansson, Svenska Bilsportgalan 2014Mi Ridell höll i presentationerna tillsammans med Mikael Johansson från Bilsport – här berättar Erik om framtidsplanerna.

 

 

 

Pressrelease: Team Tidö