Supercar Lites blir supportklass i VM

Rallycrossklassen Supercar Lites expanderar. I år blir det premiär i RallyX Supercar Scandinavia och nu meddelar IMG Motorsport, promotor för VM-serien i rallycross att klassen lanseras som supportklass under namnet RX Lites.

– Vi är glada att kunna tillkännage att RX Lites kommer att bli en integrerad del av det nya världsmästerskapet i rallycross från 2014 och framåt, säger Martin Anayi, VD för IMG Motorsport som är promotor för mästerskapet.

– Konceptet är redan en framgång och med organisationer som Olsbergs MSE och Avitas Motorsport som står bakom projektet är vi övertygade om att startfältet kommer att fyllas på snabbt.

Sedan tidigare finns Supercar Lites även i den amerikanska Global Rallycross-serien. Det var också där den gjorde premiär under fjolåret. Andreas Eriksson, VD för Olsbergs MSE, är nöjd med utvecklingen.

– Det är väldigt goda nyheter för rallycrossen även på nationell nivå, säger Andreas Eriksson, Olsbergs MSE som står bakom Lites-klassen. Det innebär att deltagarna kan komma ut och prova på den internationella hetluften med samma bilar som de använder i Sverige. Dessutom skapar det en större marknad vilket är bra för värdet på bilen för de tävlande.

Det Londonbaserade marknadsbolaget First Corner är promotor för Lites-klassen internationellt och även nationellt i RallyX Supercar Scandinavia.

– Genom First Corner garanteras ett visst antal startande i alla Lites-serier vilket är viktigt i uppstartsskedet av en tävlingsklass, säger Eriksson. Från och med i år är Lites-klassen etablerad i VM, Global Rallycross och RallyX Supercar Scandinavia – det kommer att bli inkörsporten för den som vill köra Supercar i framtiden.

Den viktigaste framgångsfaktorn i etablerandet av en ny serie är att skapa bra förutsättningar för tävlande att kunna delta – rimliga kostnader, hög prestanda och möjligheter att ta sig vidare är avgörande.

– Tillsammans med STCC får deltagarna en bra medial och kommersiell plattform att bygga upp sina karriärer från, säger Andreas Eriksson. Vi har också förmånliga finansieringsmöjligheter genom Wasa Kredit där vi också erbjuder återköpsmöjligheter efter tre år. Bilarna i sig erbjuder den utmaning som behövs för att skola förarna i att köra fyrhjulsdrivet – steget till Supercar känns genomförbart för den som har kört Lites.

I RallyX Supercar Scandinavia är tio Lites-bilar klara inför säsongsstarten. Hittills är Sandra Hultgren, Kevin Eriksson, Patrik Flodin och Alexander Westlund presenterade.

– Nio bilar är sålda för i år och det finns ytterligare två för snabb leverans för den som vill vara med på de inledande testerna – men det gäller att snabba på, kön växer, säger Andreas Eriksson. Intresset är så pass stort att vi har beställt sex bilar till som ska vara klara för leverans före säsongsstarten. Jag siktar på att få ut sjutton bilar till start innan säsongen är över.

Se filmen från vintertestet:

Mer information om Supercar Lites får du om du klickar här!