Oscar Palm tillbaka i Carrera Cup

Med gedigen bakgrund inom karting och ett antal tidigare säsonger med Porsche var han självklar i fighten om pallplatserna i Carrera Cup Scandinavia 2012. Då slutade Oscar Palm trea i mästerskapet efter att under hela säsongen ha slagits med Johan Kristoffersson och Philip Forsman, men när den fartglade Jönköpingssonen nu återvänder till Carrera Cup Scandinavia är det inte för att hämta hem en silver- eller bronsbuckla – utan för att stå överst på prispallen.

Beskedet om comebacken har varit på gång i några veckor, men på slutet har det främst handlat om att få tag på bilen – en Porsche 911 GT3 Cup – att köra serien med. De är nämligen något av en bristvara. Vi får tag i Oscar då han sitter i bilen en söndag, på väg att jobba med de sista pusselbitarna i årets racingsatsning:

– Det är skitkul att jag fick till det! Det har sett både mörkt och ljust ut om vartannat. Först var jag inställd på att det inte blir något, sedan såg det riktigt bra ut, sedan sämre igen… Bilen har varit en stor grej som vi först inte fick till, men nu har vi köpt en och vi får se vad den går för. Jag har också jobbat hårt med sponsorer, nästan alla mina gamla sponsorer är med i denna nya satsning samtidigt som jag har med mig en del nya. Naturligtvis fortsätter det arbetet, dels att hitta fler sponsorer men även att hitta på nya, ännu roligare grejer tillsammans med mina befintliga, säger Palm entusiastiskt.

Med en motortokig pappa tillika rådgivare, Michael Palm, är det kanske inte konstigt att Oscar Palm blivit den talang som han är inom racingen. Sedan debuten i Carrera Cup Scandinavia har han tagit otaliga pallplatser och trots att han haft ett års uppehåll från serien då arbetet i familjeföretaget krävde all Oscars tid så har han inte legat på latsidan. Under 2013 ägnade han sig mycket åt motocross och körde även en hel del bil på privata banor:

– Ja, jag har hållit igång hyfsat så jag tror att jag kan komma in i det rätt fort. Tidigare har Johan varit en stark konkurrent som inspirerat att köra fort, men nu verkar det ju som att han inte ska köra i år. Då kanske chanserna att plocka pallplatser är ännu större, men jag får se upp för förare som exempelvis Snickar-Matte och Lars-Bertil Rantzow. De är snabba och blir säkert starka konkurrenter om de är med och kör. Samtidigt hoppas jag verkligen att det kommer in fler unga  snabba åkare, som exempelvis Philip Forsman och Ola Nilsson. Det är roligare att köra med bra motstånd och det behövs ungdomar i startfältet!

Trots att det i stora delar av Sverige är vinter och snö ute så är det bara några månader tills Oscar vet precis vilka han kommer att möta i årets cup – då börjar det nämligen bli dags för säsongsupptakt och så småningom premiären på Ring Knutstorp den 9-10 maj. För Porsche-förarna innebär säsongsstarten inte bara fight och tävling, utan även social samvaro och att återse gamla vänner:

– Ja, jag ser verkligen fram emot att träffa allt racingfolk igen och köra på de svenska banorna med STCC och alla de andra racingklasserna. Målet blir såklart segern i cupen och inget annat, jag vill ju alltid vinna och jag tycker det är ett fullt realistiskt mål för mig att ha i år, säger Oscar Palm med tyngd i rösten.

oscar Palm