Göransson klar för STCC – kör för Team Tidö

Team Tidö har idag det stora nöjet att kunna presentera den fyrfaldige mästaren Richard Göransson som den förste av två förare i årets upplaga av standardbilsserien Scandinavian Touring Car Championship (STCC).

Göransson – 35 år gammal från Örebro – är med ett facit på 39 segrar och fyra SM-guld den mest framgångsrike STCC-chauffören genom tiderna, och ansluter till Team Tidö efter att ha slutat tvåa totalt i mästerskapet under 2013. Göransson kommer att köra samma SAAB 9-3 som med Linus Ohlsson bakom ratten gav Team Tidö en andraplats i TTA-serien 2012.

Göransson – som tävlat i STCC sedan säsongen 2003 – fanns under torsdagen på plats i SAAB:s lokaler i Trollhättan, där han tillsammans med teamchefen David von Schinkel bland annat fick fördjupa sig i biltillverkarens unika historia och bjöds på en rundvandring i företagets museum.

Team Tidö fortsätter parallellt med sin offensiva STCC-satsning att överse juniorföraren Erik Johanssons karriär – ett arbete där nu också Göransson kommer att införlivas. Efter titeltriumfen i Formel Renault 1.6 förra året jobbas det just nu på högvarv för att möjliggöra ett steg ut på den europeiska formelbilsscenen, där Johanssons främsta alternativ i dagsläget är antingen det tyska eller det brittiska Formel 3-mästerskapet (där den nyblivne Formel 1-föraren Marcus Ericsson tävlade säsongerna 2008-2009).

Årets STCC-säsong inleds på skånska Ring Knutstorp den 9-10 maj. Team Tidö kommer under 2014 att utöka sin verksamhet och tävla med två bilar. Göranssons teamkamrat kommer att presenteras i ett senare skede.

RICHARD GÖRANSSON: ”Det här är början på ett nytt kapitel i min karriär, och en ny utmaning som jag verkligen ser fram emot att axla. Jag fick möjlighet att köra en av Davids bilar under Safarirallyt i Kenya i november, och fröet till det här såddes egentligen där. Team Tidö har ett mycket intressant helhetspaket, med en stark teknisk stab ledd av Johan Kvick – som jag vann titeln tillsammans med 2008. Dessutom slutade de tvåa i TTA 2012 – med den nuvarande STCC-bilen – så potentialen finns definitivt där för att lyckas. Jag förväntar mig att ha extremt kul den här säsongen, och att lägga grunden för den framtida utformningen av min yrkesroll. Jag kommer att ge allt på banan, och finnas där för Erik när han behöver det. Det finns en långsiktig plan i min relation med Team Tidö – en plan som inte nödvändigtvis behöver stanna vid STCC – och jag ser på framtiden med stor tillförsikt just nu.”

DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”Richard Göransson i en STCC-SAAB för Team Tidö; det är en kombination av ord jag väntat länge på att få säga! Bara att kunna presentera den här satsningen idag, efter allt vi var med om under 2013, känns som en seger – och med Richard bakom ratten måste vi naturligtvis sikta på detsamma även på banan. Vi är förstås enormt glada över att ha tidernas mest framgångsrike STCC-förare på vår sida, och jag hoppas att han kommer trivas tillsammans med oss och våra samarbetspartners under 2014. Vi vill också fortsätta att värna om arvet kring SAAB – ett av vår tids viktigaste svenska varumärken – och därför känns besöket i Trollhättan igår helt rätt. Vi kommer till start med en tuff säsong i ryggen, och den här vintern har inneburit ett fruktansvärt hårt arbete. Vi har spetsat alla delar av vår verksamhet för att på allvar kunna ta steget till toppen i Sveriges främsta racingmästerskap – ingen liten process, men idag tar vi ett gigantiskt kliv på vägen.”

Richard Göransson, Team Tidö
Pressrelease: Team Tidö