Nya regler ska ge mer spänning

Det blir många nyheter när STCC-säsongen 2014 drar igång den 9-10 maj på Ring Knutstorp – nytt kvalsystem, två heat varje helg och utökade testmöjligheter för de mindre teamen. Bland annat gör den omvända startordningen comeback i det första av de två heat som ska köras varje tävlingshelg, men det finns en ”twist” – poäng kommer att delas ut i det första kvalet, enligt samma poängskala som i tävlingsheaten.

– Det kommer att bli fler omkörningar och tuffare racing, det tror den trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, om regeländringarna. Det här belönar den som är snabbast och bäst på att köra om. Det kommer garanterat att öka spänningen.

Det blir fler förändringar – från det första kvalpasset, Kval 1, som avgörs som tidigare med alla bilar på banan samtidigt, går de åtta bästa förarna vidare till Kval 2.  Kval 2 avgörs som en Super Pole, det vill säga att förarna kör ut på banan en och en med långsammaste föraren från Kval 1 först. Förarna får bara ett varv på sig att sätta en tid. Startordningen i det andra heatet avgörs av resultatet i Kval 2 – men förarna ställer upp sig enligt principen snabbast först.

– Super Pole ger en extra puls både för oss förare och för publiken, säger den regerande mästaren Thed Björk, Volvo Polestar Racing. Vi kommer bara ha ett varv på oss och det måste vara perfekt – i år kommer det inte att finnas några marginaler för misstag.

En av de viktigare förändringarna är att förare som är placerade utanför de sex första i mästerskapstabellen får möjlighet att testa fritt. Det förbättrar möjligheterna för nya och mindre team att hänga med i toppen. För att ytterligare minska gapet mellan teamen och förarna kommer data från den snabbaste föraren i Kval 1 att göras tillgängligt till alla deltagare före starten av det första heatet. 

– Det är kanonbra, säger Daniel Haglöf, förare och teamchef i PWR Racing. För oss och alla andra team som är på väg att etablera sig innebär det att vi får fler verktyg att jobba med och vi får en möjlighet att bygga upp vår kunskapsbank snabbare. 

Det är teamens egen organisation, TCTA, som har kommit med förslagen till regeländringar. 

– Det är väl genomtänkta förändringar som inte kompromissar med den sportsliga rättvisan, säger Bob Huzell, VD för STCC. Vi tycker att det här är bra och sammantaget skapar det möjligheter för ett tajtare startfält. De mindre teamen och nya deltagare får en möjlighet att snabbt komma på banan och det är bra för återväxten i klassen. 

En annan nyhet är att förra årets märkesmästerskap ersätts med ett teammästerskap. 

– Det sätter fokus på teamen som står för den sportsliga prestationen, säger Huzell. Det är teamen som är motorn i mästerskapet – bilmärken kan bytas ut men teamen består och därför är det bra om de lyfts fram.

Andra nyheter är att det blir två heat varje tävlingshelg, förra året kördes endast ett längre heat på vissa tävlingar, och det nuvarande reglementet låses till och med 2016 istället för som tidigare sagts till 2015, detta för att skapa stabilitet i klassen. 

– Vi bygger svensk elitracing långsiktigt, med starka instegsklasser som växer, säger Jonas Lundin, ansvarig för TCTA. Det är viktigt även för de som vill upp i STCC att det finns en tydlig bild av hur karriärvägarna ser ut och därför väljer vi att låsa reglementet till och med 2016.

Säsongen startar den 9-10 maj på Ring Knutstorp. Då blir det även premiär för den nya serien RallyX.

 

Det här är de viktigaste förändringarna i STCC till årets säsong:

 • Två heat varje racehelg.
 • Nytt kvalsystem
  • Resultatet i Kval 1 ger poäng enligt samma poängskala som i heaten (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1).
  • De tio första i Kval 1 startar i omvänd ordning i Heat 1.
  • De åtta första förarna i Kval 1 går vidare till Super Pole.
   • Super Pole avgörs så här: I turordning långsammast först baserat på resultatet i Kval 1 kör förarna ett varv vardera vilket avgör startordningen i Heat 2.
  • I Heat 2 ställer förarna upp enligt resultatet i Super Pole, dvs. snabbast först.
 • Data från snabbaste föraren i Kval 1 görs tillgängligt för övriga deltagare till Heat 1.
 • Märkesmästerskapet från 2013 görs om till Teammästerskap.
 • Nya testregler
  • Förare utanför topp sex i tabellen får möjlighet att testa fritt.

Ladda ned reglementet här: https://www.stcc.se/app/uploads/2014/02/officiellt-stcc-reglemente-sve-2014.pdf

STCC, Falkenberg, 2013