Åsmund Holten klar för Supercar Lites

Nu är det klart att den 16-årige talangen Åsmund Holten från Vikedal i Norge ska köra Supercar Lites i det skandinaviska RallyX-mästerskapet.

Redan efter sin första säsong i rallycross är Åsmund Holten redo att ta ett kliv upp i karriären. Den 9-10 maj gör han debut i Supercar Lites på Ring Knutstorp.

– Klassen är helt ny i Europa och den gjorde succé som supportklass förra året i det amerikanska rallycrossmästerskapet Global Rally Cross, säger Åsmund Holten som förklarar att det hela började när han i höstas anmälde sig till en introduktion av den nya klassen på Kinnekulle Ring. Då fick han också testköra bilen.

– Det är Andreas Eriksson och Olsbergs MSE som står bakom detta och de bygger också bilarna. Kortfattat kan man säga att bilen är uppbyggd runt en rörram med en mittmonterad 2,4-liters motor, fyrhjulsdrift och plastkarosseri. Den påminner mycket om en Ford Fiesta Supercar men den är lite mindre.

Förra säsongen körde Åsmund en Citroen Saxo i det norska mästerskapet och slutade på en fjärdeplats i klassen. Nu ser han fram emot att få köra i Sverige.

– Det ska bli spännande och under testet jag gjorde kände jag att det var skillnad på att köra en bil med fyrhjulsdrift jämfört med framhjulsdrift som jag är van vid från Saxon, säger Åsmund. Men jag ska köra på samma tävlingar som min bror Daniel som tävlar i Supercar-klassen. Han har erfarenhet av fyrhjulsdrift så jag litar på att han ska kunna ge mig goda råd om hur jag ska köra. Vi kommer också att köra ett test före säsongsstarten.

Det är också avtalet mellan Daniel Holten och Olsbergs MSE som gör att Åsmund nu kan sätta sig bakom ratten på en Supercar Lites-bil.

– Genom det samarbetsavtal som Daniel har med Olsbergs MSE får jag köra en av deras bilar och det är ju helt fantastiskt, säger Åsmund som nu kan glädja sig åt det hela snart drar igång.

Totalt är det sex tävlingar som ingår i RallyX-kalendern för Supercar Lites  En av dem är VM-tävlingen som går i Höljes. 

– Det är en spännande bana som jag känner till lite grann. Annars har jag inte kört någon av de övriga banor vi ska köra på men jag vet att det kommer att bli mycket asfalt och det är också är nytt för mig.

Premiären för RallyX och Supercar Lites körs på Ring Knutstorp den 9-10 maj.

 

Åsmund Holten3