KAK och STCC satsar på återväxt

Kungliga Automobil Klubben, KAK, i samarbete med Volvo Polestar Racing, WestCoast Racing, Brovallen Design, Team Tidö och racingorganisationen STCC, ger sex unga racingtalanger chansen att prova på att köra en STCC-bil – den 14 oktober sker testet på Gelleråsen i Karlskoga.

– Vi gör det här som en del av vår satsning på racingjuniorer, säger Niklas Nyström, generalsekreterare för KAK. Vi vill hjälpa unga talanger att utvecklas så att de kan ta sig vidare i karriären.

Talangerna kommer att hämtas från Clio Cup JTCC och Formel Renault 1.6, båda klasser som ingår i STCC:s evenemang och som stöttas av KAK.

– Det känns naturligt att vi inte bara hjälper till att få in förare i Clio Cup och Formel Renault 1.6, vi vill också kunna slussa dem vidare till högre klasser, fortsätter Nyström.

KAK och STCC har sedan tidigare ett samarbete genom Prins Carl Philips Racing Pokal, en tävling som anordnas årligen för att ge unga kartingtalanger möjlighet att prova på Clio Cup och Formel Renault 1.6. En av pristagarna från i fjol återfinns i år i Clio Cup.

– Med det nya samarbetet med KAK och STCC-teamen skapar vi nu en struktur där vi kan hjälpa unga talanger vidare uppåt samtidigt som vi sedan tidigare har bra ingångar för unga kartingförare till våra supportklasser, säger Thomas Johansson som ansvarar för STCC:s Renault-klasser.

Redan förra säsongen visade Andreas Wernersson, som vann Clio Cup, att klassen fungerar som plantskola för nya talanger. I STCC-finalen på Mantorp Park fick han chansen för Brovallen Design och visade med eftertryck att han kunde konkurrera med de bästa i STCC.

– Andreas, och även Philip Forsman som körde för oss i finalen, visade att det är möjligt att konkurrera med de bästa och det är en viktig signal, säger Dick Jönsson-Wigroth, teamchef för WestCoast Racing. Vi måste alla hjälpas åt för att ge unga förare chansen och för oss är det självklart att vara med och hjälpa till.

De som kommer att få delta på testet är de tre bästa i årets Clio Cup-mästerskap samt segraren i Formel Renault 1.6. Dessutom kommer KAK att nominera två förare utöver dessa som får chansen att testa en STCC-bil.

 

STCC Mantorp