Joonas Lappalainen klar för Formel Renault 1.6 Nordic

 

Den finländska formelbilstalangen Joonas Lappalainen är klar för Formel Renault 1.6 Nordic. Lappalainen, som är 15 år gammal och kommer från Vantaa strax utanför Helsingfors, blev förra året tvåa i det finska Formel Ford-mästerskapet. 

– Nu tar vi ett steg framåt genom att tävla i den skandinaviska Formel Renault-serien, säger Lappalainen. Jag var över i Sverige förra året för att utforska serien och den verkade intressant. Det är många tuffa förare som är med och mediabevakningen är bra. 

Lappalainen, som tog fem segrar i Formel Ford förra året, svävar inte på målet inför säsongen. 

– Jag siktar på att vara i topp tre i mästerskapet, säger han väl medveten om att konkurrensen kommer att bli hård. Ett första delmål är att jag ska ta mig upp på pallen och sätta snabbaste varv i något race. 

Redan förra säsongen fick Lappalainen möjlighet att testa den bil han ska tävla med i år på den franska Le Mans-banan. 

– Jag gillar den och den är ett perfekt steg uppåt i karriären om man kommer från Formel Ford, säger Lappalainen.

Årets säsong blir Lappalainens andra i formelbil. Som många andra talanger började Lappalainen i karting och för två år sedan vann han den mycket prestigefyllda FIA-CIK Karting Academy Trophy, ett inofficiellt världsmästerskap för förare mellan 13 och 15 år gamla. Talang finns i massor, med andra ord, och den finska traditionen med förare i Formel 1 är stark.

– Jag ska försöka ta mig så långt det går, säger Lappalainen. Jag befinner mig i början av min karriär och det är svårt att säga om det räcker ända fram. 

Årets Formel Renault 1.6-säsong inleddes med tester den 8 april på Gelleråsen där Joonas visade att han kommer att höra till en av de snabbare förarna. Första tävlingen körs på samma bana den 3-4 maj.

IMG_1531