Ekblom snabbast första testdagen

Årets första officiella testdag för STCC på Ring Knutstorp är till ända och snabbaste team var inte helt oväntat Volvo Polestar Racing med Fredrik Ekblom i topp före regerande mästaren Thed Björk. Differensen mellan dem var inte mer än tre hundradelar.

– Det har varit en jäkligt kul testdag där vi har kunnat gå igenom hela programmet som var tänkt, säger Ekblom. Även om det kanske kommer att gå en sekund snabbare i morgon var jag snabbast idag och det känns alltid bra.

Även Thed Björk var nöjd med dagen.

– Det känns jättebra, säger han. De tre hundradelarna bjuder jag på, det viktiga är att vi hann igenom hela programmet vilket sällan brukar vara fallet.

Tiderna från onsdagens test väntas inte stå sig speciellt länge. De flesta team använde dagen till att känna sig för och se till att allt är redo inför morgondagens mediadag då det kommer att köras på allvar. WCR/BMW Dealer Team fokuserade på att deras nya förare för säsongen, Erik Jonsson och Philip Forsman skulle få så mycket tid bakom ratten som möjligt. Forsman och Jonsson var trea respektive fyra efter dagens övningar.

– De har skött sig bra idag, det har varit en bra dag på jobbet, säger teamchefen Dick Jönsson Wigroth. För oss som team är det ”back to basics” som gäller. Vi måste bygga upp trygghet och stabilitet för förarna för att ge dem bra förutsättningar att jobba med framöver.

Team Kia med de två unga talangerna Mattias Lindberg och Andreas Wernersson var femma och sexa men teamchefen Tobias Johansson var inte oroad.

– Den här dagen har i stort sett varit ett funktionstest för oss, säger han. Vi är otroligt glada över att vara här med två nya bilar. Mattias och Andreas har skött sig bra idag, ikväll går vi igenom allting så att vi kan ladda ordentligt i morgon.

Emma Kimiläinen, finländskan som är första tjej att köra STCC på femton år, gjorde sin debut bakom ratten på PWR Racing Teams Saab. Det blev en sjundeplats i dagens test, sex hundradelar av en sekund före prins Carl Philip.

– Det gick bra, bättre än förväntat för att vara första dagen, säger Emma. Var länge sedan jag körde men känslan kom tillbaka snabbt. Jag har några kurvor att jobba på. Det funkade bra med teamet och i morgon och på fredag ska vi jobba mer med inställningarna när jag känner bilen bättre.
Till morgondagens test kommer fler förare att köra. Däribland Mattias Andersson, Dacia Dealer Team och Fredrik Larsson som kommer till start för WCR/BMW Dealer Team.

 

Resultat Officiell testdag STCC, Ring Knutstorp 23 april

1 Fredrik Ekblom Volvo S60 Volvo Polestar Racing 57.147
2 Thed Björk Volvo S60 Volvo Polestar Racing 57.177
3 Philip Forsman BMW SR WCR/BMW Dealer Team 58.025
4 Erik Jonsson BMW SR WCR/BMW Dealer Team 58.517
5 Mattias Lindberg Kia Optima Team Kia 58.630
6 Andreas Wernersson Kia Optima Team Kia 58.808
7 Emma Kimiläinen Saab 9-3 PWR Racing Team 59.191
8 Carl Philip Bernadotte Volvo S60 Volvo Polestar Racing 59.255
9 Richard Göransson Saab 9-3 Team Tidö 1:00.367
10 Roger Samuelsson Saab 9-3 Team Tidö 1:00.691

 

img-1709

img-1727