Renault-premiär i helgen

På lördag drar racingsäsongen 2014 igång på allvar. Clio Cup JTCC och Formel Renault 1,6 har premiär när SSK-seriens första deltävling avgörs på Gelleråsbanan utanför Karlskoga.

Båda klasserna har en Växjöförare som förhandsfavorit. Robert Helling i Clio Cup och Lukas Sundahl i Formel Renault.

Robert Helling var tvåa bakom suveränen Andreas Wernersson i fjolårets upplaga av Clio Cup JTCC. Till den här säsongen har Wernersson tagit klivet över till STCC, precis som 2013 års SM-trea Mattias Lindberg.

– Jag hade liknande planer men valde att stanna kvar i Clio Cup ytterligare en säsong, säger Helling, som får både gamla och nya konkurrenter i årets mästerskap.

Totalt kör 14 förare premiären på Gelleråsbanan och utmanare till Helling saknas inte. Eskilstunasonen Henric Skoog och Richard Hansson, SSK, är två förare som många tror och hoppas ska kunna utmana Helling. Fler har säkert samma ambitioner.

Extra intressant är att klassen i år lockar fyra tjejer från start. Kvar sedan 2013 är Linda Johansson, Norrtäjle och Emelie Moe från Östersund. De får i år sällskap och konkurrens av Emelie Liljeström, Västerås och Johanna Jovér från Nykvarn.

I Formel Renault 1,6 är det fjolårets bronsman, Lukas Sundahl, som får bära favoritskapet. Den unge smålänningen stop på pallen vid nio tillfällen förra året och utmanade om segern ända in i finalen på Mantorp Park, men fick till slut se sig besegrad av mästaren Erik Johansson och estländaren Martin Rump.

Totalt kommer 15 förare till start när den heta formelbilsklassen inleder sin andra säsong i Sverige. Sundahls främsta utmanare i premiären ser på förhand ut att kunna bli en kvartett från fjolårets mästerskap – Paul Blomqvist, Robin Hansson, Kevin Aabol och Pontus Fredricsson.

Formel Renault 1,6 är internationell. Förutom Paul Blomqvist, som kommer från Nya Zeeland, har den lockat två finska förare och en från Estland. Klassen kommer också att köra en deltävling i Finland och en i Estland den här säsongen. Till Estland följer dessutom Renault Clio JTCC med.

Renault Clio JTCC 2014

3 maj: Karlskoga.
6-7 juni: Göteborg.
11-12 juli: Falkenberg.
13 juli: Falkenberg.
8-9 augusti: Pärnu, Estland.
22-23 augusti: Knutstorp.
5-6 september: Solvalla.
19-20 september: Mantorp.

Formel Renault 1,6 2014

3 maj: Karlskoga
17-18 maj: Botniaring, Finland.
11-12 juli: Falkenberg.
13 juli: Falkenberg.
8-9 augusti: Pärnu, Estland.
22-23 augusti: Knutstorp.
6-7 september: Solvalla.
19-20 september: Mantorp