Göranssons dubbelhelg

I helgen inleds 2014 års upplaga av Scandinavian Touring Car Championship (STCC) och SM i RallyX (rallycross) på skånska Ring Knutstorp. För Richard Göransson blir det en hektisk helg med tävlingar både i STCC och RallyX Supercar Lites med Team Tidö och Olsbergs MSE.

Helgens tävlingar inleds med STCC-test och kval på fredag, följt av test och två kvalheat i RallyX Supercar Lites. På lördagen väntar två race i STCC samt ett kvalheat, semifinal och final i RallyX Supercar Lites.

Nytt för i år i STCC är att de tio snabbaste förarna i den inledande delen av fredagens tidskval (Q1) belönas med poäng (enligt samma skala som i de båda tävlingsheaten), men tvingas starta i omvänd ordning i helgens första race. De åtta snabbaste i Q1 avancerar till kvalets andra segment, Q2, som sedan via ett så kallat superpole-upplägg avgör startuppställningen till Race 2. Inga poäng delas ut i Q2. Förändringarna är gjorda för att främja omkörningar och skapa mer underhållande racing.

I Rallycross körs 3st kvalomgångar. I varje kvalomgång körs heat med 3-5 bilar mot varandra. Det är totaltiden i varje heat som ligger till grund för resultatet av varje omgång. Är man snabbast får man 1 platspoäng, andra snabbast två platspoäng osv. De som möts i den första omgången avgörs av träningstiderna. Träningstid 1-5 kör mot varandra, tid 6-10 mot varandra, 11-15 mot varandra osv. I omgång 2 och 3 möts de med totaltider i omgången innan efter samma princip. Efter alla kvalomgångar kör de 12 förarna med de lägsta platspoängen semifinal. Bilar med plats 1-3-5-7-9-11 kör i den ena semifinalen och förare på plats 2-4-6-8-10-12 i den andra finalen. De tre först placerade i varje semifinal kör sen en final, där först i mål vinner.

RICHARD GÖRANSSON: ”Det ska bli kul men också nervöst att få dubblera den här helgen, men STCC är tveklöst min prioritet. Det här blir min första tävling med Team Tidö och vi är en ny konstellation av människor som ska lära oss att arbeta tillsammans. Vi har haft begränsat med tester under våren och vet att vi står inför en tuff uppgift i premiären, men jag åker till Knutstorp med ambitionen att leverera en poängmässigt stark helg. Vad det innebär rent resultatmässigt är svårt att sia om på grund av det nya reglementet men det gäller att vi tar oss igenom kval och race på det sammantaget bästa sättet. Målet är att vara bland de tre främsta poängplockarna den här helgen. När det gäller RallyX är det här året jag ska lära mig sporten och utvärdera den. Jag hade en fantastisk debut i Portugal förra helgen men motståndet i SM är minst lika hårt som i VM. Självklart vill jag ta mig till final”

DAVID VON SCHINKEL (teamchef  Team Tidö): ”För Team Tidö är årets STCC-satsning den största hittills, med Richard i spetsen för våra försök att ta oss tillbaka till toppen av Skandinaviens tuffaste racingmästerskap. Vid sidan av banan har vi samtidigt glädjen att få fortsätta representera en fantastisk grupp samarbetspartners, som alla delar vår passion för motorsportens oslagbara blandning av idrottsliga och sociala inslag. Vi har en ovanligt spännande säsong framför oss och förhoppningen är naturligtvis att inleda den på bästa sätt på Ring Knutstorp.”

ANDREAS ERIKSSON (Teamchef Olsbergs MSE): ”Jag ska hjälpa Richard att dubblera denna helg på ett bra sätt då hans engagemang är större än en normal racehelg. Vi ska tillsammans nå positiva framgångar på banan och den här helgen är det premiär för Rallycross under STCCs flagg vilket jag ser fram mot. Vi ska tillsammans se till att intresset för motorsport växer i Sverige”