Pole för Ekblom och Volvo Polestar Racing

Fredrik Ekblom och Volvo Polestar Racing säkrade pole position till andra tävlingen i STCC-premiären på Knutstorp i Skåne.

– Det gick oerhört bra, riktigt kul. Det känns fantastiskt att få en pole position igen. Jag hade en svag första sektor på mitt bästa varv, men en väldigt bra sista sektor. Bilen fungerar väldigt bra och svarar fantastiskt på ändringar, säger Ekblom.

Ekblom var näst snabbast i kvalet för första tävlingen, Q1, bara en tiondel från Fredrik Larsson. Det nya reglementet för året innebär att de tio första förarna i Q1 vänds om till startuppställningen för första tävlingen. Ekbloms andraplats i Q1 innebär alltså nionde startruta för första tävlingen.
Regerande mästaren Thed Björk hade ett desto tyngre kval och kommer att starta sjua i första tävlingen med fjärde snabbaste tid i Q1 tack vare den omvända startordningen. I Q2-passet var Björk sjätte snabbast, den position som han kommer att starta från i andra tävlingen.

– Jag är inte nöjd, jag fick inte till bilen och kvalet som jag önskade. Men det är bara att fortsätta kämpa och försöka plocka så många platser som möjligt i morgondagens båda tävlingar, säger Björk.
Nytt för i år är att första kvalpasset, Q1, ger poäng till mästerskapet enligt samma skala som för tävlingarna. Ekblom är tvåa i mästerskapet på 18 poäng tack vare sin andraplats i kvalet medan Björk fick 12 poäng för sin fjärdeplats.
Prins Carl Philip var elfte snabbast i första kvalpasset, bara en plats från tiondeplatsen som hade inneburit pole position för första tävlingen. I och med att han var utanför topp tio i Q1 kommer han starta elva i båda tävlingarna då endast topp tio förare vänds om för första tävlingen och topp åtta förare från Q1 fick delta i Q2 som avgör startordningen i andra tävlingen.

– Jag är inte nöjd hittills, det finns mer att ge och jag hoppas på att kunna förbättra mig under helgen, säger prins Carl Philip.
I morgon körs två tävlingar på 20 minuter vardera, första tävlingen startar 12:10 och den andra tävlingen 14:05. Båda tävlingarna sänds live på www.svtplay.se.