Drömdebut av Mattias Lindberg – ung debutantsegrare i händelserikt premiärrace

Den nya unga STCC-generationen slog till direkt i säsongsöppningen. Unge talangen Mattias Lindberg tog en drömseger i sin STCC-debut och gav också Team Kia deras första STCC-seger i ett händelserikt och underhållande premiärrace där han startade tvåa.
– Det här är fantastiskt! Jag är så glad och nu kan jag också köra mer avslappnat i nästa race, jublade Mattias efteråt.

Mattias Lindberg grundlade sin seger med en snygg omkörning förbi ledande Erik Jonsson på yttern i hårnålen på det åttonde varvet. Därefter kunde han kontrollera sin ledning på ett sätt som inte alls antydde att det här var skåningens allra första STCC-race.
– Självklart fanns drömmen om seger där. Jag ställde själv till det i kvalet men visste att vi hade en bra bil och att chansen fanns i racet. De äldre kanske gnäller lite över omvända startordningen men både Philip och jag drog iväg när vi ledde och hade farten för att vinna. Nu hoppas jag på en bra start i andra racet så får vi se hur långt det kan räcka, en topp-5 placering vore fantastiskt att avsluta med, sammanfattade Mattias sin drömdebut.

Team Kia:s teamchef Tobias Johansson var lika jublande glad över en fantastisk start på samarbetet och säsongen.
– Fösta segern för Team Kia i STCC! Det är helt jäkla fantastiskt. Vi hade lite flyt och tur men hela teamet har gjort ett otroligt bra jobb och Mattias gjorde ett perfekt race. Det här är helt underbart!

Philip Forsman gjorde också avtryck i sin säsongsstart och körde ett moget race till andraplats. Han startade trea och efter att Lindberg tagit sig om Erik Jonsson avvaktade Forsman innan han i en omstart efter en period bakom säkerhetsbil kunde ta sig om Erik Jonsson och säkra andraplatsen.
– Ett väldigt bra race där det var lite tight i början med en del kontakt som det ska vara, sa Philip. I den andra omstarten fick jag en chans att bromsa mig förbi Erik och han var schysst och lämnade lagom med plats. Tyvärr kunde jag inte riktigt rå på Mattias men jag är mycket nöjd med andraplatsen. Efter de problem vi hade i kvalet igår kändes det som en andra chans idag och jag vågade hoppas på pallen.

Erik Jonsson var inte alltför missnöjd med att sluta trea efter att ha startat från pole. Han gjorde en mycket bra start och höll länge ledningen innan han tvingades vika sig och ta en tredjeplats. Ännu en stark och överraskande STCC-debut!
– Det var lite nervöst att starta i pole idag eftersom jag inte känner att jag hittat riktigt rätt i bilen men det var bara att fokusera. Jag hade kanske kunnat sätta emot mer mot både Mattias och Philip men man ska ju gå i mål också. Jag är jättenöjd med en tredjeplats, det är inte många som tar en pallplats i sin STCC-debut!

Det var en överlag mycket händelserikt start på årets säsong. De båda Volvoförarna Fredrik Ekblom och Thed Björk hade en lång fight i slutet av loppet där de körde sida vid sida med en hel del kontakt under flera varv som lär ha gett Volvofolk lite gråa hårstrån. Thed Björk hade innan dess haft en tuff fight med Richard Göransson och Linus Ohlsson som ledde till den första av två perioder med säkerhetsbil och som tvingade Linus Ohlsson att bryta. Richard Göransson fick ett drive-through straff för incidenten.

Emma Kimiläinen såg också ut att vara på väg mot en bra STCC-debut och poäng när hon och prins Carl-Philip hade en sammanstötning som avslutade bådas race. Riktigt hett gick det också för Andreas Wernersson vars STCC-debut gick upp i rök när hans Kia började brinna.

JK140510_1480_web

Helgens andra STCC-heat startar 14:05.

# Förare Tid
01 Mattias Lindberg 20 varv
02 Philip Forsman + 1,272
03 Erik Jonsson + 7,721
04 Fredrik Larsson + 7,833
05 Mattias Andersson + 8,588
06 Fredrik Ekblom + 8,861
07 Thed Björk + 9,806
08 Roger Samuelsson + 26,479
09 Richard Göransson + 1 varv
10 Andreas Wernersson + 5 varv