Björk snabbast av alla i kvalen till Göteborg City Race

Det blev två händelserika kvalsessioner när startordningen för de två heat som ska köras i morgondagen STCC-race i Göteborg skulle avgöras. Den som höll nerverna bäst under kontroll var Volvo-föraren Thed Björk, regerande mästare och den som också vann i Göteborg i fjol, som var snabbast i båda kvalen.

– Det var svåra förutsättningar men det var det för alla, säger Björk. Jag försökte känna av greppet hela tiden och sätta mina varv när det behövdes.

I morgon startar Björk tia i det första heatet och från pole position i det andra.

– I morgon kommer det att bli torrt och jag vet att jag har en bil som är otroligt snabb, fortsätter Björk. Det gäller att vara uppmärksam i det första heatet och vänta tills allt har rett ut sig längre fram. Jag kommer att vara uppmärksam och försöka hålla koll på de andra.

Thed Björks teamkollega i Volvo Polestar Racing, Fredrik Ekblom, var tvåa i de båda kvalpassen. Eftersom det första kvalpasset ger poäng enligt samma skala som i heaten övertog Ekblom ledningen i mästerskapstabellen före tidigare ledaren Fredrik Larsson.

– Vi har inte riktigt hittat farten under dagen och det är bara att lyfta på hatten för Thed, säger Ekblom. Men två andraplatser är bra och att jag tog hand om mästerskapsledningen är perfekt. I morgon ska jag byta ut andraplatserna mot segrar.

Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, fick nöja sig med två fjärdeplatser.

– Det blev ett ganska odramatiskt kval för min del, det kändes som jag mest körde runt. Vi är lite efter den här helgen så det är ingen idé att göra något överilat. I morgon handlar det om att samla så mycket poäng som möjligt i båda racen. Pallen är självklart målet och når vi det är jag nöjd med helgen, säger den före detta mästerskapsledaren.

Richard Göransson, Team Tidö, fortsätter sin svit med tredjeplatser som han inledde på Ring Knutstorp i premiären. Nu blev han återigen trea i de båda kvalen.

– Jag är nöjd efter omständigheterna, säger Göransson. Jag hade växellådsproblem under Super Pole och kunde inte använda ettans växel där den behövs.

Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, startar från pole position i det första heatet. Bredvid sig har han finländska Emma Kimiläinen som nu har chans till en riktigt bra placering i morgondagens race.

– Det är positivt att vi nu startar tvåa i morgon. Då ska det vara torrt och nu tar jag sikte på en pallplats. Det gäller bara att få en bra start, säger Kimiläinen.

Första STCC-heatet startar klockan 12.00 på lördag, det andra heatet startar 15.30.

Följ STCC direkt på SVT Play i morgon klockan 13.15 eller se tävlingarna i efterhand i SVT2 18.00.

För kompletta resultat, klicka här!