Inför STCC i Falkenberg

Förra året var Fredrik Larsson så nära att vinna sitt första STCC-race när han i Falkenberg körde av banan från en säker ledning när bakrutan släppte plötsligt. Larssons färd mot seger slutade stående vid sidan av banan och förmodligen var det också där som chanserna att utmana om segern i mästerskapet försvann. I år har Larsson inlett säsongen betydligt starkare och han är i ledning när STCC kommer till Västkustloppet – och han är det utan att ha tagit en enda heatseger. Visserligen har han en kvalseger, som i år är poänggivande, men sedan har han faktiskt inte tagit mer än en tredjeplats och det ska kanske snarare ses som ett styrketecken – inledningen är stark men inte hundraprocentig, snarare är det en oerhört hög lägstanivå som har fört Larsson upp i toppen. Och kan han höja högstanivån, ja då är det kanske dags för den där första STCC-segern.

Fredrik Larsson jagas närmast i tabellen av regerande mästaren Thed Björk. I fjol fullständigt oövervinnerlig, i år betydligt mer mänsklig. I premiären var stallkompisen i Volvo Polestar Racing, Fredrik Ekblom den vassare, i Göteborg kom Björk tillbaka och visade upp sina Vettel-takter igen. Kvalsnabbast och seger i heat 2. Ekblom ska förstås inte räknas bort. Förra året gav han bort segern i andra heatet till Björk, det lär inte vara aktuellt den här helgen och att döma av den duell som Ekblom och Björk hade då så är det ingen teamkörning som väntar.

Lite i skuggan av de tre i toppen har Richard Göransson sakta men säkert närmat sig tillsammans med sitt nya team för i år, Team Tidö. Hittills har det bivit tre tredjeplatser, de poänggivande förstakvalen inräknade, och en andraplats senast i Göteborg. Fortsätter den trenden är det dags för seger, men viktigast av allt är nog ändå att knappa in på poängförsprånget som de tre i toppen har, annars kommer det att bli tufft att utmana i fortsättningen.

Veteranen Mattias Andersson tog Dacia Dealer Teams första pallplats någonsin i Göteborg och därmed var årets målsättning uppfylld. Därför är det också rimligt att anta att Andersson är beredd att ladda på lite hårdare i närkamperna för att kanske flytta fram positionerna ytterligare.

Bäst av den nya generationen förare är Mattias Lindberg, Team Kia, så här långt. Seger i premiären, en fjärdeplats i Göteborg bådar gott för fortsättningen. Lindberg har blommat ut som förare och bli inte förvånad om han är med högt uppe i resultatlistorna.

Det stora utropstecknet i Göteborg var annars Lindbergs teamkamrat Linus Ohlsson. Han var näst bäste poängplockare efter Björk med två pallplatser men det som imponerade mest var sättet han tog dem på- Med ett par klockrena omkörningar i både första och andra heatet visade han att han är en talang utöver det vanliga. En Linus Ohlsson i högform kan slå vem som helst i fältet.

Erik Jonsson, som kör för WCR/BMW Dealer Team tillsammans med Fredrik Larsson och Philip Forsman blev den andre förare av den nya generationen att ta en seger vilket skedde i det första heatet i Göteborg. Jonsson har kanske inte riktigt hittat farten ännu men han har närmat sig för varje race som har gått. Philip Forsman är lite för snabb för att få en bra startposition i det första heatet där omvänd startordning används. Samtidigt är han inte tillräckligt snabb ännu för att starta långt fram i det andra där det är ren fart som avgör utgångsläget. Men samtidigt är det bara att försöka köra så fort som möjligt, de verkliga toppresultaten väntar runt hörnet för Forsman som är en förare av kaliber redan nu.

Roger Samuelsson hör inte till de snabbare förarna i fältet och det ska han inte vara heller. Den fartglade entreprenören gör ändå en riktigt bra insats bakom ratten. Han gör allt färre misstag och i Göteborg navigerade han rätt mellan räckena och kunde ta en sjätteplats. Ny poängplats är inte utom räckhåll för Samuelsson om han får lite hjälp på vägen.
Tabell

1. Fredrik Larsson 87
2. Thed Björk 82
3. Fredrik Ekblom 75
4. Richard Göransson 69
5. Mattias Andersson 61
6. Mattias Lindberg 57
7. Linus Ohlsson 55
8. Erik Jonsson 48
9. Philip Forsman 32
10. Roger Samuelsson 14
11. Emma Kimiläinen 12
12. Andreas Wernersson 11
13. Carl Philip Bernadotte 2