Fredrik Ekblom kvalvinnare i Falkenberg

Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, var föraren för dagen när STCC-kvalen i Falkenberg avgjordes under fredagen. Ekblom vann det första kvalet med en marginal på drygt tre tiondelar före hemmahoppet Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team. I det andra fattades det 11 hundradelar för dagens överraskning, Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, för att ta sig förbi Ekblom i resultatlistan.

– Teamet har gett mig en fantastisk bil som det inte gick att misslyckas med, säger Ekblom. Det kommer att krävas ett gäng ess i rockärmen om de andra ska ta oss i morgon.

För Fredrik Larsson blev dagen något av en besvikelse. Andraplatsen i det första kvalet var han nöjd med men i det andra kvalet fungerade inte bilen som han ville.

– Det blev både ris och ros och totalt sett gick det inte enligt plan. 18 poäng och andraplats i första kvalet är ändå ok, min sista chans till en förbättring försvann när säkerhetsbilen kom ut men det är ändå ok, säger Larsson. Superpole blev inte alls bra, något kändes konstigt i bilen direkt och jag funderade till och med ett tag på om jag skulle avbryta för att något var trasigt. Det blir tufft i morgon att starta från nia och femma. Jag får försöka förvalta niondeplatsen och försöka ta några platser och säkra poäng i det första och sen göra det bästa av det andra. Det blir tufft att vinna ett race i morgon.
Thed Björk kämpade hela dagen med att hitta de där sista tiondelarna som skulle föra honom upp i nivå med Ekblom.

– Jag fick verkligen kämpa, men i första kvalet kom säkerhetsbilen ut efter en avåkning och jag missade chansen att få ut det bästa ur mina däck, säger Björk. Sedan satsade jag riktigt hårt i det andra kvalet men det räckte inte riktigt till. Fredrik (Ekblom) och Mattias (Andersson) gjorde verkligen ett bra jobb idag.

Förra tävlingen i Göteborg slog Mattias Andersson till med sin bästa placering någonsin för sitt Dacia Dealer Team när han blev trea. Nu gjorde han det bästa kvalet någonsin för märket med en femteplats i det första och en andraplats i det andra kvalet.

– Jag gjorde en liten miss i det första kvalet och blev fyra, men det reparerade jag i det andra kvalet, säger Andersson. Jag är jättenöjd, Falkenberg är en bra bana för oss och jag känner mig laddad. Det vore drömmen att slå resultatet från i Göteborg.

Emma Kimiläinen, första tjej på femton år i STCC, fortsätter att ha problem. Till helgens tävling kom teamet med en ny bil efter att den förra fick för stora skador i samband med tävlingen i Göteborg men dagen var kantad med problem. Men trots allt, tiondeplatsen i det första kvalet innebär att Emma startar från första position i det första heatet – detta tack vare den omvända startordning som tillämpas för de tio första i det första kvalet.

– Det är klart att det är kul att starta i pole men jag är inte helt nöjd, säger Emma. Det nya bilen har inte satt sig än och det märks i hur den beter sig. Det viktiga är att vi ändå är här med en ny bil och det har fungerat bra så här långt. I morgon hoppas jag på två bra race, målgång i båda racen med hel bil och poäng vore toppen. Det är bara att köra helt enkelt.
STCC Västkustloppet Falkenberg 6 juli

 

Resultat Kval 1

1. Fredrik Ekblom 42,664
2. Fredrik Larsson +0,316
3. Richard Göransson +0,394
4. Mattias Andersson +0,528
5. Thed Björk +0,622
6. Linus Ohlsson +0,676
7. Andreas Wernersson +0,791
8. Mattias Lindberg +0,937
9. Philip Forsman +1,027
10. Emma Kimiläinen +1,104

 

Resultat Kval 2

1. Fredrik Ekblom, 43,057
2. Mattias Andersson +0,119
3. Thed Björk +0,223
4. Richard Göransson +0,349
5. Fredrik Larsson +0,408
6. Mattias Lindberg +0,598
7. Linus Ohlsson +0,759
8. Andreas Wernersson DNS