Emma Kimiläinen tog historisk pallplats

Emma Kimiläinen var en hårsmån från seger och blev första kvinna sedan 1996 att ta en pallplats i STCC när hon slutade tvåa i Västkustloppets första heat i Falkenberg. 

Efter kraschen i Göteborg tvingades teamet bygga en helt ny bil till Västkustloppet. En ny bil innebär ofta att det tar lite tid innan den blir riktigt konkurrenskraftig men det hindrade inte Emma Kimiläinen från att ta sin första pallplats i STCC. 

Efter en del tekniska problem under träningarna och kvalet blev det en tiondeplats för Emma i det första kvalet. Men med årets regler innebär det omvänd startordning i första heatet för de tio första och hon skulle därmed få starta i pole. När starten väl gick var problemen som bortblåsta och Emma gjorde en kanonstart och byggde upp en ledning på som mest 3,5 sekunder. 

Inte ens en omstart efter en period med säkerhetsbil kunde rubba ledningen tills hon tog i lite för mycket och körde av på banans snabbaste parti. Hon kunde rädda bilen och kom ut på banan som tvåa och jagade ikapp ledande Philip Forsman samtidigt som hon höll regerande mästaren Thed Björk bakom sig. I mål var hon bara tre tiondelar efter.

– Det känns så klart jättebra efter den säsongsinledning vi har haft, sa Emma efteråt.
Målet idag var att gå i mål och ta poäng och att vara i ledning så länge och slåss om segern är fantastiskt. Jag fick en väldigt bra start och såg inga i backspegeln. I omstarten var jag också lugn, jag är oftast bra när det är halt. Tyvärr gjorde jag en miss och körde av men det blev ändå en spännande fight mot slutet. Bilen var som allra bäst hela helgen och teamet har gjort ett fantastiskt jobb. Jag är jättenöjd och kan bara le. 


I det andra heatet låg Emma på en sjundeplats när hon drabbades av en punktering och tvingades bryta. Teamchef Daniel Haglöf är dock mycket nöjd med Emmas och teamets insats den här helgen.

– Jag är galet nöjd, konstaterar Daniel. Emma är så klart besviken att inte gå i mål i det andra heatet men idag visade hon verkligen den fart hon har, och det är imponerande att hon gör det i en helt ny bil som inte ska vara så här bra första helgen egentligen. De här bilarna tar lite tid innan de sätter sig men det hindrade inte Emma. Hon har tagit ett stort steg idag och visat att hon kan leverera toppresultat. Nu är det upp till oss att ge henne rätt förutsättningar för det. Jag är väldigt nöjd. 

I mästerskapet ligger Emma nu tia totalt efter att i dagens första heat tagit mer poäng än hon tagit på hela säsongen fram tills dess.