Philip Forsman vann rysare i Falkenberg

Det blev dramatik i det första STCC-heatet av två när Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, tog hem segern i Västkustloppet i Falkenberg. Ut på sista varvet skilde inte mer än en halvsekund ned till tvåan och trean, Emma Kimiläinen och Thed Björk. Segern är Forsmans första i STCC.

– Jätteroligt, första gången överst på pallen i det största mästerskapet som finns i Sverige är kanon – jag vet inte vad jag ska säga, säger Forsman. De pressade på ordentligt bakifrån mot slutet men det kändes ändå tryggt och lugnt.

Den som inledde loppet bäst var finländska Emma Kimiläinen. Hon tog ledningen direkt från start och drog upp en ordentlig lucka till de bakomvarande men då Fredrik Ekblom och Richard Göransson kolliderade på det sjunde varvet kom säkerhetsbilen ut för att samla ihop fältet i väntan på att de strandade bilarna bärgades från banan. Efter omstarten gjorde Kimiläinen ett misstag i ett av banans snabbaste partier och tappade ledningen till Forsman.

– Jag körde av i kurva åtta och var nära att köra in i muren, säger Kimiläinen. Jag fick ratta ordentligt för att ta mig upp på banan igen. Bilen fungerade bättre än på hela helgen och nu hittade vi en setup som fungerade.

För Kimiläinen var andraplatsen välkommen efter en säsong som har bjudit på mycket elände i inledningen. Krascher, incidenter och en skrotad bil har tagit hårt på både team och förare men till Falkenberg kom man med en ny bil till Kimiläinen.

– Det känns fantastiskt att bli tvåa efter allt elände, säger Kimiläinen. Målsättningen var att komma i mål så bra som möjligt och kunna vara med och fajtas.

Thed Björk, Volvo Polestar Racing, var en mycket nöjd trea. Björk startade från sjätte position och de konkurrenter som inte föll ifrån passerade han efter ett par hårda dueller.

– Det var ett bra race och jag hade bra fart, säger Björk. Först tog jag Linus Ohlsson, sedan Andreas Wernersson. Det såg lite läskigt ut när Emma körde av, det är inte många som har klarat sig ur den situationen och hon gjorde det bra.Emma var bra, läskigt när hon åkte av, när man bara ser grus. Många har åkt av, inte många klarar sig. Hade inte säkerhetsbilen kommit ut kanske jag hade klarat av att ta Emma på slutet. Det skönaste är att jag hade Fredrik Larsson långt bakom mig i mål.

Hemmahoppet Fredrik Larsson hade ändå ett bra race med tanke på att Fredrik Ekblom tvingades bryta – istället för fem poängs ledning i mästerskapet är det nu tio till Björk som tog klivet upp på andraplatsen med resultatet från första heatet.