Fredrik Ekblom helgens vinnare i Västkustloppet

Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, var den stora vinnaren i helgens STCC-tävlingar i Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana men efter det första heatet såg det ut som om han lika gärna hade kunnat bli dagens förlorare – efter en krasch med Richard Göransson var det tveksamt om teamet skulle hinna reparera bilen i tid för starten av det andra heatet.

– Det känns skönt med den här segern, sade Ekblom. Det var länge sedan jag hade en bil som var så smälld men teamet fick ut den i tid. Dessutom var den skitbra och jag lyckades till och med sätta snabbaste varvid.

Fredrik Ekblom jagades av hemmaföraren Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team. Trots att Larsson inte lyckades med målsättningen att ta sin första STCC-seger var han ändå nöjd med både pallplats och fortsatt mästerskapsledning.

– Racen gick bättre än jag hade kunnat tänka mig, säger Larsson. Jag tog bra med poäng i det första heatet och sedan tog jag en andraplats i det andra heatet och det är jättebra. Jag gjorde det jag kunde och körde max men det räckte inte för att nå Ekblom. Jag är väldigt nöjd med att leda mästerskapet inför nästa tävling på Ring Knutstorp.

Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, fortsätter att plocka pallplatser och poäng. Efter ett mycket bra kval under gårdagen där han blev tvåa blev det en femte- och en tredjeplats i dagens båda heat. Resultatet innebär att Andersson klättrar till fjärdeplatsen i tabellen.

– Jag är jättenöjd men det var lite segt att ramla ned till en tredjeplats efter att ha legat tvåa, säger Andersson som tappade två placeringar till Fredrik Larsson och Thed Björk efter en omstart av heatet. En placering fick han tillbaka efter att Thed Björk, tillsammans med flera andra förare drabbades av punktering.

– Det kändes bra i början innan säkerhetsbilen kom ut, säger Andersson. Innan det hade jag en lucka till Larsson men sedan gjorde jag en miss i omstarten.

Även det första heatet bjöd på stor dramatik med många hårda dueller utöver den som Ekblom och Göransson bjöd på. När krutröken hade skingrats över banan stod Philip Forsman som segrare för första gången i sin STCC-karriär, bredvid honom på prispallen stod den populära Emma Kimiläinen som kunde köra i mål som tvåa efter att ha varit i ledning under inledningsvarven. Emmas pallplats innebär att hon är första tjej att stå på prispallen i STCC sedan Elisabeth Nilsson 1996. Regerande mästaren Thed Björk gick i mål som trea och håller därmed kontakt med Larsson och Ekblom i kampen om mästerskapet.

Resultat STCC Västkustloppet, Falkenberg 11-12 juli

Heat 1 27 varv

1. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team 23:38,632
2. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team +0,329
3. Thed Björk, Volvo Polestar Racing +1,989
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team +3,173
5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team +8,117
6. Andreas Wernersson, Team Kia +9,294
7. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team +18,575
8. Linus Ohlsson, Team Kia +20,901
9. Roger Samuelsson, Team Tidö +30,207
10. Carl Philip Bernadotte, Volvo Polestar Racing +57,655

Heat 2 27 varv

1. Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, 21:29,405
2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team +1,360
3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team +11,068
4. Mattias Lindberg, Team Kia +11,779
5. Richard Göransson, Team Tidö +12,918
6. Linus Ohlsson, Team Kia +13,141
7. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team +38,929
8. Roger Samuelsson, Team Tidö +1 varv
9. Thed Björk, Volvo Polestar Racing +1 varv
10. Carl Philip Bernadotte, Volvo Polestar Racing + 3 varv

Tabell

1. Fredrik Larsson 135
2. Fredrik Ekblom 125
3. Thed Björk 109
4. Mattias Andersson 98
5. Richard Göransson 94
6. Linus Ohlsson 75
7. Mattias Lindberg 73
8. Erik Jonsson 60
9. Philip Forsman 59
10. Emma Kimiläinen 31