Mattias Andersson och Dacia fortsätter att övertyga

Mattias Andersson och Dacia Dealer Team fortsätter att övertyga i STCC. Vid helgens tävling i Falkenberg svarade Andersson för teamets bästa kvalinsats hittills, blev trea i det andra racet och tog mer poäng än någonsin tidigare.

– Nu har vi varit på pallen två helger i rad och dessutom har jag kvalat bra, vilket tidigare varit en svaghet hos mig i den här biltypen, säger Andersson, som nu avancerat till fjärde plats i mästerskapet.

Anderssons STCC-helg i Falkenberg var bra från början till slut. Han var fyra i den första kvalomgången och följde upp den med en andraplats i den andra. Det var Anderssons bästa kvalinsats någonsin i Dacian.

Fredagens kval bådade gott inför lördagens race. På grund av den omvända startordningen som praktiseras i STCC fick Andersson starta det första heatet från sjunde ruta. Inledningen blev besvärlig med flera kollisioner. Bland annat blev Andersson påkörd av Richard Göransson vilket påverkade bilens inställningar.

Racet var händelserikt, flera förare bröt och dessutom svarade Andersson för ett par fina omkörningar. I mål var han mycket nöjd femma.

– Efter smällarna inledningsvis var jag faktiskt överraskad över att vi hängde med så bra, berättar Andersson vars team hade en hel del jobba med på bilen fram till det andra heatet.

Där delade Andersson första startled med Fredrik Ekblom, en position Daciaföraren lyckades försvara genom att agera både tufft och bestämt genom de första kurvorna där både Fredrik Larsson och regerande mästaren Thed Björk försökte utmana.

– Min enda tanke i det läget var att sätta hårt mot hårt och chansa lite.

Andersson behöll andraplatsen bakom Ekblom ända fram till en omstart efter säkerhetsbil på det tionde varvet.

– Där gjorde jag ett litet misstag och det räckte för att Fredrik Larsson skulle kunna bromsa sig förbi mig i den första kurvan. Han kom fort, drev ut och låste mig på yttern vilket gav utrymme även för Thed Björk att ta sig om.

Plötsligt var Andersson fyra.

Den snabba banan i kombination med sommarvärmen slet hårt på däcken. Flera av förarna tvingades i depå eller bryta med punkteringar i slutet på loppet. En av dem var tredjeplacerade Thed Björk, fsom Andersson hade närmast före sig.

– Självklart fanns det en oro även hos mig för däcken och på de fem sista varven slog jag av lite på farten.

Andersson inledde från andra startruta och hade gärna tagit målflagg som tvåa.

– Men jag är ändå mycket nöjd med helgen. Vi gjorde ett bra kval, tog första pallplatsen i det andra racet – där vi startar på de platser vi kvalat oss till – och tog mer poäng än någonsin tidigare. I premiären i Knutstorp blev det 30 poäng, i Göteborg 31 och här fick vi ihop 34, säger Andersson och konstaterar:

– Min styrka är att jag ofta tar bilen i mål och tar poäng hela tiden. Vi har varit bland de fem främsta i varje heat hittills i år och det är väl ett bra bevis på att jämnheten finns där.