Inför Pärnu – Clio Cup och Formel Renault

I helgen är det dags för årets femte deltävling i Clio Cup och Formel Renault 1.6. Tävlingen körs i Pärnu, Estland, och det börjar hetta till i kampen om ledningen i de båda mästerskapen.

Fram till Västkustloppet i Falkenberg såg årets Clio Cup-mästerskap ut att bli en enkel resa för Henric Skoog. Skoog hade vunnit alla heat utom ett och värste konkurrenten Robert Helling var inte bättre än trea i sammandraget. Nu ser det helt annorlunda ut – Helling kom tillbaka och vann de fyra heat som kördes i Falkenberg och i tabellen skiljer det inte mer än åtta poäng mellan de båda inför helgens två heat på Audru Ring.

Linda Johansson behåller tredjeplatsen, efter att ha tagit två nya pallplatser i Falkenberg, men bakom henne närmar sig veteranen Janne Gustafsson och den alltid lika snabbe Richard Hansson. Striden om tredjeplatsen i mästerskapet är minst lika spännande som den om mästerskapsledningen och glöm inte heller bort Joakim Ahlberg, sexa i tabellen. Han hade en mindre lyckad helg i Falkenberg men kommer han upp i sin normala nivå så är även han en man att se upp för.

Två av årets debutanter, Albin Wärnelöv och Johanna Jovér, får räknas till outsiders i helgens tävlingar. Båda har gjort stora och snabba framsteg under säsongen och kan mycket väl blanda sig i fajten om pallplatser.
Håll också ett öga på Emelie Moe och Emelie Liljeström. Farten börjar infinna sig för båda och i helgen är målet att haka på strax bakom de bästa.

Årets Formel Renault-mästerskap har handlat om en förare – det finländska fenomenet Joonas Lappalainen. Han inledde säsongen bäst och såg närmast oslagbar ut då han radade upp den ena segern efter den andra men i Falkenberg kom vändningen för konkurrenterna, och även för Lappalainen. Lukas Sundahl tåg två segrar av tre möjliga i Falkenberg (det fjärde heatet för helgen blev inställt på grund av regn) och hämtade in 32 poäng på finländaren. Nu skiljer inte mer än 15 poäng mellan de båda. Trean i mästerskapet, Pontus Fredricsson, ska inte heller räknas bort. Han hämtade in 27 poäng på Lappalainen senast och det räcker med en nolla i poängkolumnen för någon av Sundahl eller Lappalainen för att Fredricsson ska hamna i slagläge.

Intressanta starter gör också Paul Blomqvist och Robert Svensson. Blomqvists resultat har gått upp och ned under säsongen. Högstanivån är mycket hög men det har blivit några bottennapp för mycket för att han ska utgöra en kandidat till titeln. Men tillsammans med Robert Svensson, som kanske är den förare som har utvecklats mest sedan förra säsongen, kan han utmana om tredjeplatsen i mästerskapet.