STCC på stark frammarsch i media

Enligt medianalysföretaget Mediapilot ökar racingorganisationen STCC sina PR-värden i traditionella medier rejält för 2014. I år är värdet för STCC som mediaplattform uppe i 217 Mkr efter bara två genomförda tävlingar, nästan i nivå med helårsresultatet för 2013.

– Det är fantastiskt bra siffror och med en bra avslutning på året kan vi komma upp i nivå med rekordåret 2011 då vi passerade 500 Mkr – och då hade vi ändå fler tävlingar och större startfält än vad vi har idag, säger Jonas Lundin, nytillträdd VD för STCC.

Bland förarna är det förstås de etablerade stjärnorna som Thed Björk, Fredrik Ekblom, Richard Göransson och Fredrik Larsson som skapar de största värdena men nya stjärnor, som finländskan Emma Kimiläinen, har också låtit tala om sig i tidningsspalterna.

– STCC har genomgått något av ett generationsskifte i år och det har kommit in flera nya unga förare från upplageområden där det tidigare inte har skrivits så mycket om motorsport.

Till årets säsong införde STCC också ett nytt reglemente som innebär att startordningen i det första heatet är omvänd mot det poänggivande första kvalet. Flera av de nya namnen, som Mattias Lindberg, Erik Jonsson och Philip Forsman har också tagit sig upp överst på prispallen i år.

– Det har naturligtvis inneburit att de nya förarna har fått en bättre exponering i media än vad de annars hade fått, fortsätter Jonas Lundin. Det har också bidragit till mer spänning och dramatik i racen vilket också har skapat rubriker, som när Emma Kimiläinen och prins Carl Philip kraschade i premiären.

I år har också det nystartade rallycrossmästerskapet RallyX haft premiär med STCC som promotor. Rallycrossen har fått ett stort uppsving internationellt och nationellt under det senaste året. Jonas Lundin ser en stor tillväxtpotential i media för RallyX som i sin första mätning kommer upp i ett PR-värde på 16 Mkr.

– Med STCC som plattform har vi som ambition att RallyX ska växa i media framöver. Nu väntar två spännande tävlingar i RallyX-kalendern med Ring Knutstorp närmast om knappt två veckor, sedan är det dags för en spektakulär RallyX-final på Solvalla den 5-6 september där vi får en bra möjlighet att exponera rallycrossen för storstadspubliken och media.

För STCC återstår tre tävlingshelger. Förutom Ring Knutstorp och Solvalla där STCC och RallyX delar på programmet återstår också den stora finalen för STCC på Mantorp Park den 19-20 september.

–  Startfältet kommer också att växa med ett par starka namn mot slutet av säsongen och det är väldigt glädjande, säger Jonas Lundin. Nu ser vi fram emot en spännande avslutning på de båda mästerskapen och ett bra avstamp för alla deltagare inför nästa års säsong – svensk motorsport är på stark frammarsch och det känns väldigt roligt.

För en jämförande statistik mellan 2014 och 2013, klicka här!