Rapport från Pärnu

Robert Helling har med två nya raka segrar hämtat in det försprång som Henric Skoog hade i Clio Cup-tabellen inför den senaste helgens tävlingar i estländska Pärnu. Det blev med andra ord en prickfri helg för Helling som inte satte en fot fel på vägen mot två nya 25-poängare. Helling började med att vara snabbast i kvalet med tolv hundradelar upp på Skoog som var tvåa. Helling startade också från pole i det andra heatet efter att ha satt snabbaste varvtid i det första heatet.

Men efter helgens övningar och två andraplatser har Skoog inte långt upp till Helling. Det är bara sex poäng som skiljer inför nästa tävling på Ring Knutstorp och det är fortfarande öppet i kampen om titeln.

Linda Johansson fortsatte visa samma takter som tidigare under säsongen genom att bli trea och fyra. Janne Gustavsson, Joakim Ahlberg, Albin Wärnelöv och Richard Hansson tappade alla poäng mot Linda i kampen om tredjeplatsen i mästerskapet.

Övriga insatser värda att uppmärksamma är Matthias Johansson som tog sin första pallplats för säsongen genom att bli trea i det andra heatet och Peter Larsson som gjorde ett av sina bättre kval genom att sätta tredje snabbaste tid inför första heatet.

I Formel Renault 1.6 lyckade finländaren Joonas Lappalainen dryga ut sin ledning i mästerskapet trots att han inte blev bättre än femma och tvåa i de två heat som kördes i Pärnu. Värste konkurrenten i mästerskapet, Lukas Sundahl, hade ingen lyckad helg och blev inte bättre än sjua i det första heatet. I det andra andra heatet fick Sundahl ett tidstillägg på 20 sekunder för tjuvstart och en seger förvandlades hastigt och mindre lustigt till en åttondeplats.

Helgens vinnare blev istället Oliver Söderström och Robert Svensson, två förare som har gjort stora framsteg från förra säsongen. Båda tar med sina segrar ett rejält kliv uppåt i tabellen. Svensson knackar faktiskt på dörren till kampen om tredjeplatsen i mästerskapet och det ska bli mycket spännande att se fortsättningen på säsongen för hälsingeföraren.

Om Lukas Sundahl hade en mindre lyckad helg lyckades åtminstone Pontus Fredricsson rädda sig kvar i titelfajten med en andraplats i det första heatet för att sedan gå resultatlös från det andra efter motorproblem.

Norrmannen Kevin Aabol såg med sina resultat, fyra och trea, till att det verkligen börjar hetta till bakom Lappalainen i tabellen. Sundahl har nu 33 poäng upp till Lappalainen men bara nio ned till Fredricsson. Aabol ligger ytterligare tio poäng bakom, inom klart slagläge att utmana Sundahl.

 

Preliminär tabell Clio Cup

Robert Helling 186
Henric Skoog 180
Linda Johansson 123
Janne Gustafsson 96
Joakim Ahlberg 80
Albin Wärnelöv 76
Richard Hansson 74
Johanna Jover 53
Matthias Johansson 49
Peter Larsson 25
Emelie Moe 24
Daniel Johansson 13
Emelie Liljeström 12
Daniel Arlbring 7
Jan Erik Berggren 4
Marcus Annervi 1

Preliminär tabell Formel Renault 1.6

Joonas Lappalainen 165
Lukas Sundahl 132
Pontus Fredricsson 123
Kevin Aabol 113
Robert Svensson 92
Paul Blomqvist 76
Oliver Söderström 70
Ilmari Korpavaara 68
Ralf Aron 46
Robin Hansson 43
Robin Fredriksson 25
Otto Tjäder 24
Rasmus Eriksson 23
Karl Ero 7
David Nordgren 0