Inför STCC Kvällsposten Newsrace på Ring Knutstorp

Årets mästerskap har handlat om tre förare, Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team och de båda Volvo-förarna Fredrik Ekblom och Thed Björk. Hittills har de tre i haft ett säkert grepp om tabelltoppen men Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, och Richard Göransson, Team Tidö, har häng och med bra resultat i helgen kan de båda blanda sig i slutstriden.

Fredrik Larsson har kanske inte den högsta högstanivån men väl den högsta lägstanivån jämfört med sina konkurrenter i Volvo Polestar Racing. Trots dåliga utgångslägen i en del heat har han lyckats reducera skadan och köra till sig bra placeringar med kloka körningar där han har undvikit att ta alltför stora risker. Det enda som saknas är en heatseger i år och kanske är det dags i helgen.

Fredrik Ekblom har sett vassare ut än på mycket länge och han har tagit fler 25-poängare än någon annan så här långt med två heatsegrar och en kvalseger. Plumpen i protokollet är helgen i Göteborg där det inte blev mer än sex poäng i heaten. Ekblom är på pappret Larssons farligaste motståndare.

Regerande mästaren Thed Björk har inte haft en lika enkel resa som i fjol då han tog den ena segern efter den andra. Framförallt är det i kvalen som Björk inte har haft det där riktiga flytet. Han kvalade in som fyra i premiären och femma nu senast i Falkenberg. För Björk gäller det inte bara att hämta in poäng i fajten om titeln, han måste också se till att han håller Ekblom stången för att inte riskera att hamna i en situation där han får agera hjälpryttare till sin teamkollega i de avslutande tävlingarna.

Bakom de tre i toppen återfinns två förare, Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, och Richard Göransson, Team Tidö, som i helgen har den kanske sista chansen att hålla drömmen om en mästerskapstitel vid liv – Mattias Andersson har en uppåtgående trend medan Richard Göransson har blandat toppresultat med en del incidenter och tappade poäng som följd – men båda har kapacitet att hämta in det poängförsprång som de tre i toppen har just nu och gör de det, då är de med i matchen.

På platserna sex och sju i tabellen återfinns två förare från Team Kia, Linus Ohlsson och Mattias Lindberg. En realistisk målsättning är att vara med i kampen om femteplatsen i tabellen. Det skiljer inte mer än två poäng mellan Linus och Mattias och dem emellan är kampen långt ifrån avgjord. Glöm inte bort förare som Emma Kimiläinen, Andreas Wernersson, Erik Jonsson och Philip Forsman, alla med kapacitet att utmana om pallplatser i helgen. De har inget att förlora, allt att vinna och ingen av dem är känd för att ge bort något gratis på banan.