Första testet för ”Flash” avklarat

Janne ”Flash” Nilsson är tillbaka. I fredags annonserade han att det är klart för STCC-comeback efter mer än två säsongers frånvaro. Första tävlingen blir på Solvalla och förberedelserna är i full gång. Under måndagen genomförde ”Flash” ett heldagstest på Gelleråsen i den Saab 9-3 som han ska köra för Team Tidö och det var en lycklig förare som klev ur bilen när testet var över.

– Så glad som jag har varit idag minns jag inte när jag var sist, säger ”Flash”. Det var sjukt roligt att köra. Bilen går bra fort och det är en riktig utmaning att köra – det är det här motorsport handlar om.

För ”Flash”, som gjorde en kortare provkörning för några veckor sedan, var detta det första riktiga testet av bilen men några relevanta jämförelser av varvtider gick inte att göra – teamet har inte kört på banan tidigare med de däck som används i år – det fick gå på känsla.

–  Det kändes väldigt bra att få köra på allvar igen. Jag har kört så pass mycket bil att jag vet om det går bra eller dåligt och det gick riktigt bra idag.

Teamchefen för Team Tidö, David von Schinkel, följde testet på plats och var lika nöjd som ”Flash” med dagen.

– Det syntes att Janne tyckte det var kul att köra bil igen och det märks att han har kört mycket bil. Det tog inte lång tid för honom att komma in i det.

Även om detta är första gången som ”Flash” kommer att köra STCC för ett annat team än sitt eget så var det ändå bekanta ansikten som mötte honom i teamet. Johan Kvick och Joakim Zetterström är ingenjörer som ”Flash” har en lång relation sedan långt tillbaka i tiden.

– Vi jobbar jättebra ihop men så har vi ju hängt ihop sedan 2001 och det är lika roligt varje gång, säger ”Flash”. Jag har verkligen känt mig ompysslad och välkommen i teamet och det ska bli väldigt roligt att få återuppta samarbetet med Johan och Joakim igen.

I teamet ingår också Richard Göransson, just nu femma i mästerskapet och fyrfaldig STCC-mästare. Även Göransson är förstås en gammal bekant.

– Vi körde ihop i tre år så det är också mammas gata för mig, säger ”Flash”. Även om vi båda är tävlingsmänniskor så hjälper vi varandra – ingen av oss är med för att bli frånåkt även om jag får medge att Richard har ett litet försprång just nu.

Med värvningen av Janne ”Flash” Nilsson har David von Schinkel tillsammans med Richard Göransson två av landets mest meriterade förare i teamet. Göransson är fyrfaldig STCC-mästare, ”Flash” har två titlar i bagaget och tillsammans har de vunnit 31 procent av alla körda STCC-tävlingar.

– Richard har 39 segrar och Janne 35 segrar – tillsammans har de 74 STCC-segrar vilket är ett otroligt facit, säger von Schinkel. Jag är väldigt stolt över ha dem båda i mitt team och jag hoppas att de ska kunna hjälpa fram varandra till ett par segrar till i år.

Efter beskedet om att det är dags för comeback i STCC har mobil, Facebook, mail och alla andra kanaler gått varma – många har längtat efter att ”Flash” ska ge sig ut på banan igen.

– Det har varit en enorm respons – jag är nästan rörd, om jag ska vara ärlig, säger ”Flash”. Det är många som hejar på mig, många som inte gör det, en viss oro hade jag att folk kanske skulle skita i att jag är tillbaka men så har det inte varit och det känns verkligen roligt. Jag kör till hälften för mig själv och till hälften för mina fans – utan dem vore det ingen mening med att hålla på.

I helgen är det STCC-tävlingar på Ring Knutstorp. Där kommer Team Tidö till start med Richard Göransson och Roger Samuelsson – Janne ”Flash” Nilsson får vänta till den 5-6 september innan det blir allvar på Solvalla i Stockholm.