Rekordjakt i Clio Cup – ovisst i Formel Renault 1.6

Efter en mindre lyckad start har Robert Helling från Växjö vunnit sex raka Clio Cup-race i STCC. Den imponerande sviten har fört upp honom i ledningen inför helgens deltävling på Ring Knutstorp.

Henric Skoog är emellertid bara sex poäng bakom och vill sätta stopp för Hellings svit i Skåne.

Robert Helling är full av självförtroende efter de två senaste deltävlingarna i Clio Cup. I Falkenberg vann han alla fyra race och följde upp den prestationen med två nya segrar i Pärnu, Estland.

– Sex raka segrar ska bli ännu fler på Ring Knutstorp, en bana som jag lyckades bra på i fjol och som jag verkligen trivs på, säger Helling.

Hans mål är givetvis att tangera fjolårsmästaren Andreas Wernerssons rekord på åtta raka segrar i Skåne – och fylla på med ytterligare en, eller varför inte två, segrar i deltävlingen på Solvalla 5-6 september.

– Det är givetvis målet och helst av allt skulle jag vilja avgöra mästerskapet innan finalen på Mantorp Park. Jag känner ingen tvekan inför racen på Ring Knutstorp den här veckan, då är jag lite mer orolig inför Solvalla. Där strulade det lite för mig rent tekniskt i fjol och Skoog var snabbare.

Henric Skoog, som vann årets båda premiärlopp på Gelleråsen och följde upp med seger i det första heatet i Göteborg, har i de två senaste deltävlingarna noterats för fem andraplatser och en tredjeplats.

– Målsättningen inför helgen är givetvis att få till ett trendbrott och bryta Hellings segersvit. Förutsättningarna för att jag ska lyckad med det tycker jag är goda. Knutstorp är en bra bana som är kul att tävla på. Jag trivs verkligen på den, säger Skoog inför årets femte tävlingshelg, som för Clio Cup-förarna drar igång med tester redan på torsdag.

Kvalet avgörs fredag och båda racen körs med en och en halv timmes mellanrum på lördag förmiddag (kl 09.00 och 10.30).

På tredje plats i Clio Cup, bakom toppduon Helling och Skoog, parkerar Linda Johansson. Norrtäljetjejen har övertygat stort den här säsongen med fem pallplatser. Den senaste kom i det första av de två racen i Pärnu, men bäst minns publiken framgången i Göteborg där Johansson blev första tjej någonsin överst på Cliopallen.

Mästerskapets vassaste tjej är en bit från toppen poängmässigt, men har ett ganska betryggande avstånd ner till startfältets äldsta förare, 50-plussarna Janne Gustafsson och Joakim Ahlberg från Lidköpings MS. Gustafsson är 27 poäng från tredjeplatsen, Ahlberg 43.

Bakom Ahlberg skuggar Albin Wärnelöv som i sin tur har Richard Hansson bara två poäng bakom sig. Hansson var inte med i Estland, men är dokumenterat snabb och är en tänkbar kandidat till en plats på pallen på Ring Knutstorp.

Johanna Jovér har också den kapaciteten, liksom Mattias Johansson. Jovér blev trea i Göteborg och jämtlänningen Johansson slog till med samma placering i det andra racet i Estland. Han blev därmed den nionde föraren i årets mästerskap att få kliva upp pallen.

Den tionde kanske kan bli Peter Larsson, Trollhätteföraren som tvingades stå över Göteborg på grund av en skada? Larsson, som är förlamad från bröstet och nedåt, kvalade bra i Pärnu, men missade starten lite från ruta tre i det första heatet och fick nöja sig med fjärde plats. Kanske håller det hela vägen i Skåne?

Formel Renault 1,6 kör också två race på Ring Knutstorp (söndag 09.30 och 12.50). Att tippa segrare i STCC-seriens enda formelbilsklass är svårt, för att inte säga omöjligt. I Pärnu för två veckor sedan överraskade både Oliver Söderström och Robert Svensson med sina första segrar i mästerskapet. Söderström var den sjätte racesegraren i år, Svensson den sjunde. Totalt har tio förare stått på pallen.

Joonas Lappalainen tog kommandot i serien redan i premiären där han vann ett heat och slutade tvåa i det andra. Finländaren, som är uppe i tre segrar och fyra andraplatser, är kvar i ledning och inför tävlingen på Ring Knutstorp. Han har ett försprång på 33 poäng till andraplacerade smålänningen Lukas Sundahl.

Pontus Fredricsson från Huddinge är trea, bara nio poäng efter Sundahl och för snabbe norrmannen Kevin Aabol fattas det bara ytterligare tio poäng upp till en pallplats.

Där har ni kvartetten som i dagsläget ser ut att göra upp om medaljerna i mästerskapet. Kanske kan segern i Estland sporrar femteplacerade Robert Svensson att också blanda sig i den striden. Han har en bit upp, men med fler insatser som den i Pärnu kan han snart vara ikapp.

Clio Cup 2014.

Mästerskapet inför deltävlingen på Ring Knutstorp 22-23 augusti.

1) Robert Helling, KAK, 186 poäng

2) Henric Skoog, Karlskoga MF, 180

3) Linda Johansson, MK Rimo, 123

4) Janne Gustafsson, Lidköpings MF, 96

5) Joakim Ahlberg, Lidköpings MF, 80

6) Albin Wärnelöv, MK Scandia, 76

7) Richard Hansson, SSK, 74

8) Johanna Jovér, KAK, 53

9) Matthias Johansson, Jämtlands MK, 49

10) Peter Larsson, Karlskoga MF, 25

11) Emelie Moe, Jämtlands MK, 24

12) Daniel Johansson, Bergs MK, 13

13) Emelie Liljeström, SMK Västerås, 12

14) Daniel Arlbring, Linköpings MS, 7

15) Jan-Erik Berggren, Karlskoga MF, 4

16) Marcus Annervi, Karlskoga MF, 1

Formel Renault 1,6 2014.

Mästerskapet inför deltävlingen på Ring Knutstorp 22-23 augusti.

1) Joonas Lappalainen, Finland, 165 poäng

2) Lukas Sundahl, Wäxjö MS, 132

3) Pontus Fredricsson, KAK, 123

4) Kevin Aabol, Norge, 113

5) Robert Svensson, SMK Söderhamn, 92

6) Paul Blomqvist, KAK, 76

7) Oliver Söderström, KAK, 70

8) Ilmari Korpivaara, Finland, 67

9) Ralf Aron, Estland, 46

10) Robin Hansson, GBG Karting&Racingklubb, 43

11) Robin Fredriksson, SMK Örebro, 25

12) Otto Tjäder, KAK, 24

13) Rasmus Eriksson, Malmö AK, 23

14) Karl Ero, Hässleholms MK, 7

15) David Nordgren, Karlskoga MF, 0