Kraschkaos i STCC – Larsson behåller ledningen

Det blev ett händelserikt race när STCC körde sitt första race på Ring Knutstorp. För andra gången den här säsongen stod Philip Forsman allra längst upp, och med sig på pallen hade han sim teamkamrat Erik Jonsson. Men den största dramatiken utspelade sig efter åtta varv då Linus Ohlsson utlöste en kedjereaktion i fältet efter att han vände på Richard Göransson efter krönet på Ring Knutstorp. Bilar for till höger och vänster, värst gick det för Göransson som åkte baklänges in i räcket. Bakvagnen blev mos och Göranssons utsikter att komma till start i andra heatet ser små ut.

– Jag körde ett kontrollerat race fram till smällen, sade Göransson som låg tvåa bakom Jonsson när kaoset bröt ut. Jag blev påkörd bakifrån och tyvärr drog jag med mig flera bilar bakom mig i kraschen. Får mitt team ihop bilen till andra heatet så är det ett mirakel.

Mästerskapsledaren Fredrik Larsson blev stående med trasig bakvagn men hade stora förhoppningar om att teamet skulle få ut bilen till start igen. Tvåan i tabellen, Fredrik Ekblom tvingades bryta efter att ha hankat sig fram ytterligare ett varv med både fram- och bakvagn i sämre skick.

– Jag såg inte riktigt vad som hände men så mötte jag Göransson, säger Ekblom. Jag försökte väja men hann inte, och det blev stora skador på bilen. Jag har ingen aning om vi kommer ut. Det känns surt för det här tar hårt i mästerskapet.

Andra förare som var involverade var förstås Linus Ohlsson, som fick en bestraffning för att ha utlöst incidenten. Emma Kimiläinen hade tur i oturen och kunde komma iväg igen efter att ett tag ha blivit stående i gräset. Den stora vinnaren i karambolaget var Andreas Wernersson som tidigare under racet hade tvingats ta en tur genom depån efter att teamet missat att få på däcken i tid före start. När säkerhetsbilen kom ut låg Wernersson plötsligt fyra.

– Jag såg bestraffningsflaggan på första varvet, men inte startnumret. Sedan på andra varvet såg jag mitt startnummer, och fick reda på att jag hade en drive-through, säger Wernersson. Jag trodde racet var över där, men efter den stora kraschen kom jag ut som fyra. Jonsson försvarade sig väldigt bra, vilket gjorde att Björk inte kom förbi, och när Forsman smet förbi Jonsson hängde jag på och kom förbi Björk. Sedan försvarade jag min position in i mål. Detta känns som en vinst, men tanke på all otur jag har haft första halvan av säsongen.

Den som till slut tog hand om segern var Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, hans andra för säsongen. När heatet startades om fick Forsman chansen när Erik Jonsson bromsade på sig i första sväng.

– Jag lyckades klämma mig mellan Erik och någon av Polestar-bilarna efter omstarten, och efter det var det ganska lugnt, säger Forsman. Det var mycket fighter bakom mig, så jag kunde rycka lite grann.

Erik Jonsson, som startade längst fram, var nära att ta sin första seger för säsongen, men fick ge sig för Forsman.

– Racet var egentligen inte särskilt händelserikt från mitt perspektiv. Jag hade det komfortabelt fram till säkerhetsbilen, men Philip höll temperaturen i sina däck bättre bakom säkerhetsbilen och fick då ett övertag i starten när jag bromsade på mig in i först kurvan. Sedan fick jag att göra med Björk, och han var ganska hårdhänt, men jag lyckades lura bort honom.

Fram till den stora kraschen bjöds publiken på fajter som var de tuffaste på mycket, mycket länge. De tre i tabelltoppen, Fredrik Larsson, Fredrik Ekblom och Thed Björk, låg vid flera tillfällen sida vid sida och utkämpade stentuffa kamper med varandra. Thed Björk, som var den ende av de tre att plocka poäng har nu gått ifatt Larsson och förbi Ekblom i tabellen.

Fredrik Larsson leder fortfarande mästerskapet på 150 poäng, Björk ligger tvåa på 146 poäng och Ekblom har 143 poäng.

 

1. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, 25:29.871

2. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, +4.871

3. Andreas Wernersson, Team Kia, +6.240

4. Thed Björk, Polestar Racing, +6.354

5. Mattias Lindberg, Team Kia, +6.501

6. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +6.884

7. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +8.205

8. Linus Ohlsson, Team Kia, +3 Laps

DNF. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, DNF

DNF. Richard Göransson, Team Tidö, DNF

DNF. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, DNF

DNF. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, DNF