Mattias Andersson vill fira 100 på Solvalla

För några dagar sedan fick Dacia Dealer Team stor uppmärksamhet när man som första team offentliggjorde en fortsatt satsning på STCC 2015.

På lördag hoppas Mattias Andersson skapa nya, positiva rubriker åt Sveriges snabbast växande bilmärke. I STCC på Solvalla jagar östgöten sin 100:e seger i karriären.

Mattias Andersson har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Första segern tog han redan som ung, lovande gokartförare i början på 1980-talet. Sedan dess har det blivit 98 till. Nu är 41-åringen från Linköping ute efter den 100:e.

– Det vore fantastiskt att få avsluta årets säsong med en jubileumsseger. Jag har två deltävlingar och fyra race på mig. Det första heatet i finalen på Mantorp Park blir dessutom mitt 500:e race i karriären, säger Andersson.

Till avslutningen av mästerskapet – Solvalla 5-6 september och Mantorp Park 19-20 september – kommer Andersson både laddad och revanschsugen. Teamet drabbades nämligen av ett ordentligt bakslag på Ring Knutstorp senast. Där tvingades Andersson bryta det första heatet med motorhaveri. Tyvärr var tiden för knapp för att teamet skulle hinna byta motor till det andra loppet.

– En besvikelse givetvis. Vi hade motorn på service under vintern och den hade bara rullat hundra mil när den gav upp i Skåne. Den ska gå minst 500, säger Andersson.

Två fina fjärdeplatser i kvalet gav visserligen Andersson tolv viktiga poäng på Ring Knutstorp, men han hade hoppats på betydligt mer än så.

– Att vi tvingades bryta det första heatet och inte kom till start i det andra innebar tyvärr att jag tappade lite mark till tredjeplatsen i mästerskapet. Dessutom tätnade det bakom mig i tabellen, säger Andersson och tillägger:

– Men det är fortfarande många poäng kvar att köra om och det svänger fort i den här sporten.

Östgöten är optimistisk, kan blicka tillbaka på flera toppresultat under säsongen och hoppas självklart att få kliva upp på prispallen igen under de två tävlingshelger som återstår. Drömmen är självklart att erövra seger nummer 100.

– Jag ser verkligen fram emot avslutningen och att kunna erövra Dacias första seger i STCC och samtidigt ta min hundrade triumf som racerförare vore verkligen roligt.

– Solvalla är en kul bana där jag hade lite bekymmer att hitta rätt i fjol, men till årets besök tycker jag att förutsättningarna för att vi ska lyckas är mycket bättre. I år har både körningen och bilen fungerat bättre, vilket också resultaten visat.

STCC i SVT

Sveriges Television sänder från tävlingarna på Solvalla. SVT Play direktsänder på lördag mellan kl 12.00 och 17.00 och i SVT 2 visas ett timslångt sammandrag med start kl 18.00.

STCC, förarmästerskapet

1) Thed Björk, Volvo, 171 poäng

2) Fredrik Larsson, BMW, 168

3) Fredrik Ekblom, Volvo, 143

4) Mattias Andersson, Dacia, 110

5) Richard Göransson, Saab, 102

6) Philip Forsman, BMW, 100

Tidsprogram STCC, Solvalla 5-6 september

Fredag 5 september

Kl 11.15: Test.

Kl 12.00: Test.

Kl 15.05: Kval 1, Q1.

Kl 15.25, Kval 2, Q2.

Lördag 6 september

Kl 12.05: Heat 1.

Kl 14.00: Heat 2.