Wernersson vill stoppa Helling

På lördag kan Robert Helling bli först med nio raka segrar i Clio Cup.  Fjolårsmästaren Andreas Wernersson, som Helling delar rekordet med innan deltävlingen på Solvalla, är emellertid inte så säker på att smålänningen kommer att lyckas.

– Jag tror att Janne Gustafsson, som kör den bil med vilken jag vann åtta raka segrar i fjol, sätter stopp för Hellings segersvit, säger Wernersson.

I fjol slogs Helling och Wernersson sida vid sida om segrar och poäng i Clio Cup. Västgöten drog sig segrande ur den striden och på sin väg mot titeln vann han åtta raka race.

Clio Cup-titeln öppnade dörrar in i STCC för Wernersson, som på Ring Knutstorp senast erövrade sin första pallplats i svensk racings kungaklass.

Clio Cup har den dubble mästaren – Wernersson vann både 2012 och 2013 – emellertid inte släppt. Han följer racen med stort intresse och håller en extra tumme för startnummer 43, hans egen vinnarbil från de två senaste säsongerna som i år körs av Janne Gustafsson från Lidköpings MS.

– Jag vill lyfta ett varningens finger för Janne som jag tror kommer att trivas på den lite speciella banan på Solvalla. Bilen gör det definitivt. Jag avgjorde mästerskapet i Stockholm 2012 och vann båda racen i fjol, så det är ingen tvekan om att bilen hittar runt där i alla fall, säger Werrnersson och ler.

Gustafsson var främsta hotet till Hellings segersvit redan i föregående deltävling på Ring Knutstorp. Gustafsson var tvåa bakom Helling i båda racen och i det första var han riktigt nära i slutskedet av loppet. Efteråt medgav Helling att han fick åka riktigt brett för att inte riskera att bli omkörd och snuvad på segern.

– Jag tror att Janne vinner det första racet på Solvalla. Mitt gamla team har hjälpt honom lite med inställningar på bilen och dessutom har jag sagt till honom att om han ska besegra Helling den här säsongen ska det nog ske på Solvalla. På Mantorp Park, där finalen avgörs, är Helling svårslagen.

Robert Helling skrattar gott åt Wernerssons kommentarer.

– Jag förstår om Wernerssons vill att Gustafsson ska vinna. Han var snabb senast i Skåne, men på Solvalla är jag nog mer orolig för Henric Skoog, säger han.

Skoog är tvåa i Clio Cup-tabellen och den ende av förarna med en rimlig chans att snuva Helling på titeln. Med två deltävlingar och fyra race kvar i kalendern leder emellertid Helling mästerskapet hela 41 poäng före Eskilstunasonen.

– Man ska aldrig ge upp. Jag hade 14 poäng upp till täten när Clio Cup-finalen avgjordes på just Solvalla för två år sedan. Efter två race stod jag där som mästare – på samma poäng som tvåan visserligen men med ett bättre resultat i det sista heatet och det avgjorde, minns Wernersson.

Skoog var vass på Solvalla i fjol och med dubbla segrar i årets besök kan han ge sig själv chansen att åka om Helling i finalen på Mantorp Park 19-20 september.

Helling är emellertid inte det minska intresserad av att bjuda in Skoog i matchen.

– Jag räknar med att det blir tufft och banan på Solvalla passar egentligen inte min körstil speciellt bra. Men jag kör alltid för att vinna och med tanke på att jag segrat i de åtta senaste racen åker jag inte till Solvalla för att bli tvåa, säger Helling som med två nya segrar definitivt skulle avgöra mästerskapet till sin fördel innan finalen.

Helling och Skoog är huvudaktörerna i fighten om guldet i klassen. Bakom dem är det tätt mellan tredjeplacerade Linda Johansson och ovan nämnde Gustafsson. Bara nio poäng skiljer dem åt och båda är givetvis mycket angelägna om att skaffa sig bästa tänkbara utgångsläge inför avgörandet på Mantorp Park.

Även i Formel Renault 1,6 kan mästerskapet avgöras på Solvalla. Inför årets nästa sista deltävling toppar nämligen finländaren Joonas Lappalainen tabellen 43 poäng före främsta konkurrent som är Lukas Sundahl från Växjö.

Förarmästerskapet Clio Cup.

1) Robert Helling, KAK, 236 poäng

2) Henric Skoog, Karlskoga MF, 195

3) Linda Johansson, MK Rimo, 141

4) Janne Gustafsson, Lidköpings MF, 132

5) Albin Wärnelöv, MK Scandia, 91

6) Joakim Ahlberg, Lidköpings MF, 86

7) Richard Hansson, SSK, 74

8) Johanna Jovér, KAK, 69

9) Matthias Johansson, Jämtlands MK, 61

10) Peter Larsson, Karlskoga MF, 33

11) Emelie Moe, Jämtlands MK, 28

12) Emelie Liljeström, SMK Västerås, 23

13) Daniel Johansson, Bergs MK, 15

14) Marcus Annervi, Karlskoga MF, 9

15) Daniel Arlbring, Linköpings MS, 7

16) Jan-Erik Berggren, Karlskoga MF, 4

Tidsschema Clio Cup, Solvalla 5-6 september.

Fredag 5 september

Kl 09.45: Test.

Kl 13.55: Kval.

Lördag 6 september

Kl 09.35: Heat 1.

Kl 12.45: Heat 2.

Förarmästerskapet Formel Renault 1,6.

1) Joonas Lappalainen, Finland, 205 poäng

2) Lukas Sundahl, Wäxjö MS, 162

3) Kevin Aabol, Norge, 156

4) Pontus Fredricsson, KAK, 133

5) Robert Svensson, SMK Söderhamn, 119

6) Ilmari Korpivaara, Finland, 85

7) Paul Blomqvist, KAK, 76

8) Oliver Söderström, KAK, 70

9) Ralf Aron, Estland, 46

10) Robin Hansson, GBG Karting&Racingklubb, 43

11) Robin Fredriksson, SMK Örebro, 39

12) Rasmus Eriksson, Malmö AK, 29

13) Otto Tjäder, KAK, 24

14) Karl Ero, Hässleholms MK, 15

15) David Nordgren, Karlskoga MF, 0

Tidsschema Formel Renault 1,6

Fredag 5 september

Kl 09.00: Test.

Kl 13.20: Kval.

Lördag 6 september

Kl 09.00: Heat 1.

Kl 10.45: Heat 2.