Andreas Wernersson debutsegrare i händelserikt Solvallaheat

Inför en storpublik på Solvalla bjöd STCC som väntat på mycket spänning och dramatik i dagens första STCC-heat. Team KIA:s Andreas Wernersson lyckades hålla sig undan från den värsta dramatiken och ta sin första STCC-seger, välkommet efter en mycket tuff säsong så här långt för STCC-debutanten.
– Det här var riktigt skönt, säger en glad Wernersson. Det har inte varit min säsong i år men nu har det börjat lossna. Jag hade flyt på Knutstorp och här kunde jag vara snabb på exakt rätt ställen och äntligen ta en seger. En bra start och att jag snabbt kunde ta mig om Emma Kimiläinen var väldigt viktigt. Sen fokuserade jag allt på att vara snabb på rätt ställen ut ur kurvorna för att inte ge Mattias en chans. Riktigt underbart och stort tack till teamet som gav mig en lättkörd bil.

Andreas Wernersson var flitigt uppvaktad av Mattias Andersson som jagade sin 100:e raceseger i karriären. Han gjorde ett par försök men medgav efteråt att han också tänkte på att ha en bra bil till andra heatet också.
– Jag är nöjd, det är tredje pallplatsen i år och även om jag så klart är väldigt sugen på min 100:e seger så ska vi ju också ha en hel bil till nästa heat också. Jag försökte hitta en lucka på Andreas men körde smart. Vi startar fyra även i nästa heat så vi har ett bra läge till även om det är lite tuffare motstånd framför då.
Bakom de båda var det betydligt tuffare och många satte sina chanser att ha en hel bil till start i nästa heat på spel. Linus Ohlsson var återigen i fokus och många tyckte han körde väldigt tufft. KIA-föraren var inblandad i flera incidenter, bland annat mot Fredrik Larsson som stormade upp genom fältet i jakt på viktiga mästerskapspoäng. Linus höll efter tuff körning undan och tog en tredjeplats och tyckte inte att kritik mot hans körning var berättigad.
– Jag gillar inte att köra sådana här race egentligen men Fredrik var väldigt tuff mot mig och då är jag tuff tillbaka. De får tycka att jag är tuff, jag är nöjd med att vara på pallen igen. Det blir tyvärr sådan här körning med omvänt startfält där de snabbare startar längre bak och de långsammare är längre fram. Det blir trångt i mitten men jag har inget att be om ursäkt för.

Fredrik Larsson hade inte oväntat en lite annan syn. Han gick i mål som fyra, en plats före värsta rivalen Thed Björk.
– Det är nästan omöjligt att fightas med Linus och dömt att misslyckas. Man måste sätta hårt mot hårt för att inte tappa själv. Inget idealiskt race för mig men jag tog några poäng på Thed och säkrade min andraplats i mästerskapet lite mer. Jag visade att vi har fart att köra om på den här banan i alla fall så det kommer att bli full satsning i nästa race också, lovar Fredrik som då startar åtta.

Noterbart

Andreas Wernersson vann trots en ögonskada han gick i kvalet i går när en sten letade sig in i bilen och träffade honom i ögat.

Emma Kimiläinen som startade i pole var inledningsvis bra med i kampen om pallplatserna, men två incidenter med KIA:s Linus Ohlsson och Mattias Lindberg slutade till slut med att hon i sista kurvan var vänd och körde ihop med ”Snickar-Matte” när hon försökte vända på bilen.

”Snickar-Matte” gjorde en stark debut, körde på jämna och konkurrenskraftiga tider och belönades med en sjundeplats i sin STCC-debut.

Fredrik Ekblom satsade allt på ett kort och körde tufft upp genom fältet men tvingades bryta med en trasig oljekylare. Därmed ser hans mästerskapschanser nu väldigt små ut när Thed Björk och Fredrik Larsson båda tog poäng.

Richard Göransson som hade en otäck krasch i Rallycrosskvalet i går kväll kom mörbultad till start i STCC-heatet. Han var på väg upp genom fältet när Philip Forsman vände honom och Göransson tvingades bryta.

Thed Björk körde smart, höll sig kall och nöjde sig med en femteplats. Med tanke på att han leder mästerskapet, var överlägsen i kvalet i går och startar i pole i nästa heat var det ingen dålig strategi.

Resultat – STCC, Solvalla heat 1: 

1. Andreas Wernersson, Team Kia, 21:48.301
2. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.558
3. Linus Ohlsson, Team Kia, +1.888
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +2.412
5. Thed Björk, Polestar Racing, +3.078
6. Mattias Lindberg, Team Kia, +4.616
7. Matte Karlsson, WCR/BMW Dealer Team, +12.171
8. Jan Nilsson, Team Tidö, +14.581
9. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +15.119
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +39.321
11. Roger Samuelsson, Team Tidö, +3 Laps
12. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +7 Laps
DNF. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, DNF
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, DNF
DNF. Richard Göransson, Team Tidö, DNF
DNF. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, DNF