Team Tidö tillbaka på STCC-pallen – dramatik på Solvalla

Richard Göransson körde hem sin och Team Tidös tredje pallplats för säsongen – och den första sedan tävlingarna i Göteborg i juni – när STCC-cirkusen i helgen nådde ett publiktätt Solvalla.

Göransson slutade trea i lördagens finalheat i Stockholm, men hade legat på andra plats ända fram till det absolut sista varvet då en strulande växellåda innebar att han tvingades släppa hemmaföraren Philip Forsman förbi sig precis före mål. Göransson, som genomförde hela den sista kilometern på bara ettans växel, lyckades dock mirakulöst nog alltså ändå rädda en plats på pallen – och höll undan för fjärdeplacerade Fredrik Ekblom med en slutlig marginal på bara åtta hundradels sekund.

Göransson hade tidigare under helgen säkrat Team Tidös bästa kvalresultat hittills i STCC när han noterades för näst bästa tid i såväl den första som den andra delen av fredagens tidskval. Örebroaren råkade senare under fredagen ut för en otäck krasch i samband med sitt tävlande i rallycrossklassen Supercar Lites, men klarade sig utan allvarligare skador och var tillbaka bakom ratten som planerat under lördagen.

För Janne ”Flash” Nilsson, som i helgen återvände till STCC efter två års bortavaro, inleddes tävlingarna på Solvalla i moll – men slutade i dur. Den folkkäre värmlänningen tvingades starta på 16:e och sista plats i båda helgens heat efter en avåkning i kvalet, men ökade successivt farten och belönades med fyra poäng när han tog målflagg som åtta i lördagens inledande race. Nilssons snabbaste varv i loppet var två tiondelar bättre än vad segraren Andreas Wernersson mäktade med – ett bevis så gott som något på att takterna fortfarande sitter i hos den tvåfaldige STCC-mästaren, som dock tvingades bryta det avslutande racet med tekniska problem.

Säsongens sjätte och sista STCC-deltävling avgörs på Mantorp Park om två veckor (19-20 september).

 

RICHARD GÖRANSSON: ”Skönt att vara tillbaka på pallen – det har vi väntat ett tag på nu. Jag gjorde en bra start och satte press på Thed (Björk) i början av racet, men sedan började växellådan att strula och jag fick dra ner lite på tempot. Det höll på att sluta riktigt illa när jag fastnade i första växeln på sista varvet, och att jag lyckades hålla fast vid pallen under de förhållandena kändes som ett mindre mirakel. Saker och ting vill sig inte riktigt för oss i år, men vi har haft bra fart och kvalet var vårt bästa hittills, så det ser lovande ut inför finalen. Tack till publiken som gjorde det här till en grym helg för oss förare!”

 

JAN ”FLASH” NILSSON: ”Jag är nöjd med den här comebacken, helt klart. Det började inte så bra under träningen och kvalet, men farten i racen var verkligen lovande och jag har njutit fullt ut av att vara tillbaka på banan igen. Det var synd att jag tvingades bryta det andra racet; vi hade gjort ett par förändringar på bilen, och den kändes perfekt. Gasen hängde sig, men jag lyckades i alla fall få stopp på bilen innan jag träffade muren. Nu har jag fått bort den värsta rattrosten och jag ser redan fram emot Mantorp Park om två veckor. Genomgående i min karriär har jag haft svårt för hårnålar, och på Solvalla finns det inget annat än just det – Mantorp kommer att passa mig betydligt bättre. Det här har varit en riktigt rolig helg!”

 

DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”Först och främst, ett oerhört bra jobb av Richard som lyckades rädda en pallplats på ettans växel – det är det inte många som skulle ha klarat av. Det känns skönt att rent resultatmässigt vara tillbaka på en nivå där vi anser att vi hör hemma, och vår fart i kvalet visar också att vi fortsätter att utvecklas. Janne har gjort ett stabilt jobb i sin comeback och det har varit ett nöje att arbeta tillsammans med honom. Jag vet att han redan laddar för fullt inför Mantorp, och det ska bli väldigt intressant att få se mer av honom där. STCC har levererat ett fantastiskt arrangemang här på Solvalla och vi är glada över att ha fått vara en del av det.”