Thed Björk kopplade greppet om STCC

Regerande mästaren Thed Björk gjorde ett ordentligt mästerskapsryck inför storpublik på Solvalla och tog med sig 60 poäng hem efter att avslutat med en komfortabel seger i det andra heatet. Nu leder han med 31 poäng inför finalhelgen på Mantorp.

– Det är ett större försprång än jag trodde eller vågade hoppas på att jag skulle ha inför Mantorp men det är fantastiskt, säger Thed. Att ta mer än 50 poäng på en STCC-helg är inte lätt och det här var verkligen min helg från början till slut. Går det så här är jag svårstoppad.

Theds taktik med att säkra pole i kvalet och 25 poäng och sen gå för seger i det andra är ett tema Thed har försökt haft hela året. De stora riskerna i första heatet som blev väldigt händelserikt och fullt med krascher på Solvalla gör också att han inte tar ut någon seger i förskott inför finalen.

– Det är nästan så att man överväger att inte ens starta i det första heatet om man säkrat pole i kvalet. Det är så mycket som kan gå fel och även om försprånget är stort kan det lätt gå väldigt fel väldigt fort. Det räcker med att man tar i lite för mycket i det första heatet och så kan hela dagen vara förstörd så jag valde att vara väldigt försiktig idag och sen köra för seger i det andra.

Det är en harmonisk mästerskapsledare som nu ser fram emot finalen på Mantorp där hans tredje STCC-titel och andra raka kan säkras.
– Jag har det väldigt bra just nu. Jag lever som en racerförare och är i ett fantastiskt team där jag helt kan fokusera på att göra mitt allra bästa på banan. Det är en fantastisk sits och jag är inte orolig för framtiden.

Han fick sällskap på pallen av Philip Forsman som med en andraplats tog sin fjärde pallplats i STCC och Philips framfart under andra halvan av säsongen noterades även av Thed Björk.

– Det är dags att hälsa Philip välkommen i klubben. Han har varit väldigt stark hela helgen, kör alltid schysst på banan och är väldigt snabb. Idag var han teamets snabbaste förare och är här helt på egen fart.

Philip själv var nöjd med att kunna visa på ytterligare framsteg inför hemmapubliken i Stockholm.

– Jag har kommit in mer och mer i bilen och lärt mig mer om hur den ska köras och det har gjort att jag kan ge teamet bättre feedback, bilen blir lättare att köra och så går det bättre, säger Philip. Det har varit en bra helg trots ett stökigt första race och det är väldigt skönt att avsluta med en pallplats. Jag var inställd på en tredjeplats idag men när Richard fick problem med bilen på sista varvet tog jag mer än gärna emot andraplatsen.

Richard Göransson satsade på seger från andra startplats och utmanade Thed under de första varven. Därefter höll han sin andraplats fram till sista varvet då växellådan fastnade på ettans växel och han fick ge sig. I mål var han bara 83 tusendelar före Fredrik Ekblom.

– Ett bra race tycker jag. Jag försökte utmana Thed i början men han var inte alls sugen på att låta mig gå förbi. Efter det fick jag lite problem med växellådan och på sista varvet hade jag bara ettans växel. Att ändå köra ett så pass snabbt sista varv och ta en pallplats trots bara ettans växel gör att jag är nöjd med en pallplats idag, sammanfattar Richard sin dag.

Om Thed Björk hade en bra helg på Solvalla så var det desto dystrare för hans två mästerskapsrivaler. Fredrik Larsson tog en fjärde och femteplats en dag där han inte riktigt räckte till och för Theds teamkamrat Fredrik Ekblom blev det andra heatets fjärdeplats hans bästa resultat från helgen.

– Det här var inte alls min helg och nu ser det lite tufft ut, suckar Fredrik Larsson. Jag tog i alla fall i ordentligt idag men mitt misstag i kvalet igår blev dyrbart. Jag tog ändå 32 poäng och säkrade min andraplats ytterligare lite grann men det är långt upp till Thed. Enda chansen nu är att satsa fullt på Mantorp och se om Thed samtidigt kan få en sämre helg.

Lika uppgiven var Fredrik Ekblom.

– Jag är inte alls nöjd med helgen. Göransson snurrade direkt framför mig i det första heatet och det fanns inte plats för mig. Jag var snabb i det andra heatet men hade inte tillräckligt med varv på mig. Jag får gå för fullt i finalen på Mantorp som är en av mina absoluta favoritbanor.

Om två veckor avgörs STCC-säsongen på Mantorp.

– Det är fördel mig men som vi sett i år kan det lätt gå väldigt fel i STCC med de nya reglerna så det är inte avgjort än. Men självklart ser det bra ut för mig och kör jag som den här helgen är jag svårstoppad, varnar Thed.

 

Resultat – STCC, heat 1 Solvalla

1. Andreas Wernersson, Team Kia, 21:48.301
2. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.558
3. Linus Ohlsson, Team Kia, +1.888
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +2.412
5. Thed Björk, Polestar Racing, +3.078
6. Mattias Lindberg, Team Kia, +4.616
7. Matte Karlsson, WCR/BMW Dealer Team, +12.171
8. Jan Nilsson, Team Tidö, +14.581
9. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +15.119
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +39.321
11. Roger Samuelsson, Team Tidö, +3 Laps
12. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +7 Laps
DNF. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, DNF
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, DNF
DNF. Richard Göransson, Team Tidö, DNF
DNF. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, DNF

Resultat – STCC, heat 2 Solvalla: 

1. Thed Björk, Polestar Racing, 19:09.777
2. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +5.291
3. Richard Göransson, Team Tidö, +9.622
4. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +9.705
5. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +24.348
6. Andreas Wernersson, Team Kia, +24.916
7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +31.255
8. Matte Karlsson, WCR/BMW Dealer Team, +36.387
9. Mattias Lindberg, Team Kia, +1 Lap
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +1 Lap
11. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +2 Laps
12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +2 Laps
13. Linus Ohlsson, Team Kia, +5 Laps
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, DNF
DNF. Jan Nilsson, Team Tidö, DNF
DNS. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, DNS

Mästerskapsställning – STCC topp 10:

1. Thed Björk, 231
2. Fredrik Larsson, 200
3. Fredrik Ekblom, 170
4. Mattias Andersson, 140
5. Richard Göransson, 135
6. Philip Forsman, 132
7. Linus Ohlsson, 112
8. Mattias Lindberg, 108
9. Andreas Wernersson, 89
10. Erik Jonsson, 79