Thed Björk: ”Det här blir årets race!”

Spänningen är på topp i STCC – på fredag och lördag avgörs mästerskapet på Mantorp Park och tre förare, regerande mästaren Thed Björk, Fredrik Larsson och Fredrik Ekblom har alla chansen att ta hem titeln. Bäst förutsättningar har naturligtvis Thed Björk, Volvo Polestar Racing, som toppar tabellen inför finalen med 31 poäng tillgodo på Fredrik Larsson.

– Jag ser inga problem för min del. Jag har god marginal och känner mig i bra form – Larsson måste briljera om han ska ta mig, säger Björk som har varit den klart snabbaste föraren i fältet under den andra halvan av säsongen.

Men Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, räds inte det övertag som Thed Björk har i tabellen.

– Jag kommer att försöka sätta press på Björk, säger Larsson. Möjligheten finns, det är 75 poäng att slåss om i helgen och jag går för att utmana. För mig gäller det att göra ett bra kval och se till att jag har farten i bilen. Det är långt ifrån någon omöjlig uppgift.

Med 61 poäng att ta in på ledande Björk är teamkollegan Fredrik Ekbloms chanser att ta hem titeln små. Men skulle både Björk och Larsson drabbas av samma otur som Ekblom drabbades av på Ring Knutstorp senast så finns möjligheten. Då blev Ekblom utan egen förskyllan indragen i en masskrasch som resulterade i att han gick poänglös från de båda heaten.

– Det var en riktig knäck för mina chanser att vinna mästerskapet. Det enda jag kan göra nu är att göra en så bra tävling som möjligt, säger Ekblom som minns tillbaka till STCC-finalen 2000.

– Jag gick in i finalen som ledare och hade vunnit sju tävlingar, det fanns inte på kartan att jag inte skulle ta titeln men jag blev åtta i det första heatet och bröt det andra. Det som inte kunde hända, det hände och jag blev tvåa i mästerskapet.

Och att STCC-finalerna brukar bjuda på dramatik, det är Thed Björk väl medveten om. 2009 ledde han mästerskapet inför finalen men tappade vad som såg ut att vara en given titel när han blev inblandad i en smäll strax efter starten av det andra heatet.

– Det brukar bli mycket action när det är final, det gäller bara att befinna sig på rätt sida om den, säger Björk. Det här blir årets race!

STCC Yokohama Grande Finale Mantorp Park avgörs den 19-20 september. Förutom STCC bjuder Carrera Cup, V8 Thunder Cars, Clio Cup och Formel Renault 1.6 på tuff racing.

Ställningen i STCC

1. Thed Björk, 231
2. Fredrik Larsson, 200
3. Fredrik Ekblom, 170
4. Mattias Andersson, 140
5. Richard Göransson, 135
6. Philip Forsman, 132
7. Linus Ohlsson, 112
8. Mattias Lindberg, 108
9. Andreas Wernersson, 89
10. Erik Jonsson, 79