Team Tidö siktar högt i STCC-finalen 2014 

Pressrelease: Team Tidö

Det har blivit dags för final i STCC 2014. Avgörandet står traditionsenligt på Mantorp Park en bit utanför Mjölby, och liksom på Solvalla för två veckor sedan kommer Team Tidö till start med tre SAAB 9-3; en vardera för Richard Göransson, Jan ”Flash” Nilsson och Roger Samuelsson.

Göransson huserar på femte plats i mästerskapstabellen inför helgens final, men är bara fem ynka poäng bakom fjärdeplacerade Mattias Andersson (Dacia) – och har också en teoretisk chans att utmana Volvos Fredrik Ekblom om bronsmedaljen i Skandinaviens tuffaste racingserie. En pallplats – och årets bästa kval – senast i Stockholm lovar gott för Göransson (för övrigt nybliven mästare i Swedish GT) i den fortsatta jakten på Team Tidös första STCC-seger.

Janne ”Flash” Nilsson hade en inte helt okomplicerad comeback till STCC på Solvalla, men visade att takterna från fornstora dagar sitter i genom att noteras för varvtider bara några tiondelar från de allra bästa i helgens första race. I det andra fortsatte värmlänningen att göra tydliga framsteg innan han tvingades bryta med tekniska problem som sedermera åtgärdats – och i finalen späns bågen på allvar när ”Flash” nu återförenas med sin favoritbana.

Båda helgens race på Mantorp Park avgörs på lördag, och sänds live på SVT Play och i efterhand på SVT2.

RICHARD GÖRANSSON: ”Mantorp Park är en väldigt rolig bana, och det brukar alltid bli bra race där – särskilt under en STCC-final! Det är den enda banan av sitt slag på årets kalender; det går fort, det finns långa rakor, och det är förhållandevis enkelt att köra om. Jag åker dit för att ha kul och för att se till att avrunda min första säsong med Team Tidö på ett bra sätt. Vi har haft mycket oflyt i år, så jag tycker att vi är värda en riktigt bra final.”

JAN ”FLASH” NILSSON: ”Innan jag åkte till Solvalla visste jag att den banan egentligen inte passar mig speciellt bra, och att det kunde bli svårt att åka riktigt fort där – särskilt med tanke på att jag varit borta i nästan tre år. Nu visade det sig att jag faktiskt hade ganska bra fart – och det är något som gör mig extremt förväntansfull inför Mantorp Park. Jag trivs väldigt bra där – det är min favoritbana – och jag borde kunna utmana högre upp i resultatlistan nu än vad som var fallet i Stockholm. Målet är topp fem, men om jag får minsta chans att ta mig upp på pallen så kommer jag att ta den.”

DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”Säsongen 2014 har gått oerhört fort. Det har varit en hel del stolpe ut för oss i år, men vår motivation har inte sviktat en tum och vi är fast beslutna att avrunda på bästa tänkbara sätt den här helgen. Det ska bli mycket intressant att se vad Janne kan göra på en bana han till skillnad mot Solvalla kan väl, och jag hoppas också att Roger kan plocka ytterligare några poäng – han har utvecklats fantastiskt i år. När det gäller Richard vill vi avancera i förarmästerskapet; fjärdeplatsen är fullt realistisk, och även om det ska mycket till för att nå medalj har större under inträffat i en STCC-final. Vårt största mål är dock att äntligen få vinna ett STCC-race, och det är det – mer än någonting annat – vi kommer att jobba för i finalen.”

 

TIDSSCHEMA STCC

FREDAG 19 SEPTEMBER
11.45-12.15      Test 1
13.15-13.45      Test 2
16.05-16.45      Kval (Q1/Q2)

LÖRDAG 20 SEPTEMBER
12.35                 Race 1 (live SVT Play)
15.25                 Race 2 (live SVT Play)
18.00                 TV: Sammandrag SVT2 

 

FÖRARMÄSTERSKAPET STCC 2014
Topp fem efter fem av sex deltävlingar
1: Thed Björk, Volvo Polestar Racing | 231 p.
2:
 Fredrik Larsson, WestCoast Racing | 200 p.
3:
 Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing | 170 p.
4:
 Mattias Andersson, Dacia Dealer Team | 140 p.
5:
 Richard Göransson, Team Tidö | 135 p.
13: Roger Samuelsson, Team Tidö 
| 20 p.
15: Jan Nilsson, Team Tidö 
| 4 p.

 

TEAMMÄSTERSKAPET STCC 2014
Topp fem efter fem av sex deltävlingar
1: Volvo Polestar Racing | 426 p.
2: WestCoast Racing | 363 p.
3: Team Kia | 240 p.
4:
 Team Tidö | 195 p.
5: Dacia Dealer Team | 159 p.

 

POÄNGSYSTEM STCC 2014
I fallande skala från 1:a till 10:e plats

Q1 (första delen av fredagens tidskval): 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1
Race 1: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1
Race 2: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1

 

TEAM TIDÖ MEDIA CORNER

Video Rd. 1 – Ring Knutstorp: https://www.youtube.com/watch?v=z-Qok3PVF1g
Video Rd. 2 – Göteborg City Race: https://www.youtube.com/watch?v=72WqYds7ID8
Video Rd. 3 – Falkenberg: https://www.youtube.com/watch?v=claxKTt2nTg
Video Rd. 4 – Ring Knutstorp: https://www.youtube.com/watch?v=O21Y1q8ieg8
Video Rd. 5 – Solvalla: https://www.youtube.com/watch?v=FRSg956_wQE