Fredrik Ekblom avslutade på topp

Det blev Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, som tog säsongens sista seger i STCC efter en hård batalj med teamkompisen Thed Björk på slutvarven.

– Det är jättekul att få avsluta med seger, säger Ekblom som är nöjd med farten han har visat under året.

– Det har gått bra hela året men jag är inte nöjd med att bara bli trea i mästerskapet. Jag hade alldeles för många race där jag inte kom i mål och man måste ha tur för att kunna slå Thed annars är det omöjligt med den höga standard han håller.

Björk tog ledningen från start och hade en komfortabelt lucka till Ekblom. Men Ekblom kom allt närmre och kunde till slut passera Björk i depåkurvan. På sista varvet gjorde Björk ett desperat omkörningsförsök på insidan av Ekblom som höll på att sluta illa för de båda Volvo-förarna.

– Det fanns verkligen inga marginaler, säger Björk som bara var millimetrar från att ta både sig själv och Ekblom av banan.

– Jag fick problem med växellådan och Ekblom kom ifatt men jag kände att jag hade farten att hänga med honom och tänkta att “jag chansar”. Det var ändå sista loppet och jag tänkte att han får skylla sig själv om han svänger in.

Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, satt på första parkett och såg allt som hände med en viss förundran.

–  Jag undrade vad de höll på med, säger Larsson som kunde följa upp sin seger i första heatet med en tredjeplats i det andra.

– Jag hade en bra helg och det känns skönt att avsluta med detta som minne inför nästa säsong. Vi visade att att vi hade samma fart som Volvo idag.

I skymundan av kampen om medaljerna i mästerskapet utkämpades en hård kamp om fjärdeplatsen i mästerskapet. Hemmaföraren Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, hade de bästa förutsättningar men hade sin sämsta helg på hela säsongen. Han fick inte med sig mer än sju poäng och dalade till en slutlig sjätteplats i tabellen. Fyra blev istället Richard Göranasson, Team Tidö, som gjorde en stabil insats genom att bli femma i det första heatet och fyra i det andra. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, avslutade säsongen på ett formidabelt sätt. Han blev fyra och femma vilket innebär att han blev med sin femteplats i tabellen den främst placerade representanten av den nya generation förare som tog klivet upp i STCC i år.

 

Resultat STCC Heat 2

1. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 19:30.819
2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.856
3. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.173
4. Richard Göransson, Team Tidö, +1.345
5. Philip Forsman, WCR/BMW Dealer Team, +6.518
6. Linus Ohlsson, Team Kia, +9.182
7. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +9.692
8. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +15.294
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +16.070
10. Andreas Wernersson, Team Kia, +38.278
11. Mattias Lindberg, Team Kia, +38.552
12. Erik Jonsson, WCR/BMW Dealer Team, +43.203
13. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +1:18.018
14. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1:18.987
DNF. Jan Nilsson, Team Tidö, DNF