Richard Göransson och Team Tidö fyra i STCC 2014

Pressrelease: Team Tidö

Richard Göransson och Team Tidö slutar på fjärde plats i 2014 års upplaga av Scandinavian Touring Car Championship (STCC) efter att ha avancerat i mästerskapstabellen vid helgens final på Mantorp Park.

Göransson gick in i årets sista deltävling som sammanlagd SM-femma, och som en av flera förare involverade i kampen om fjärdeplatsen. Efter fredagens kval – där Göransson körde till sig sjätte respektive tredje plats på gridden till helgens två race – stod det klart att framför allt Dacia-föraren Mattias Andersson och WestCoast Racings Philip Forsman skulle utgöra det främsta hotet mot Team Tidö i den interna mästerskapsstriden; och dramatiken lät inte vänta på sig när det blev dags för race.

Ett tekniskt problem innebar att Göransson blev stående på gridden när fältet gav sig ut på formationsvarv inför lördagens första heat. Örebroaren tvingades därför att starta sist, men lyckades rädda värdefulla poäng genom att köra upp sig till en slutlig sjunde plats – före både Forsman och Andersson.

I helgens, och säsongens, sista race behöll Göransson inledningsvis den tredjeplats han startade loppet ifrån. Under intensiv press från mästerskapstvåan Fredrik Larsson valde Göransson dock att ta det säkra före det osäkra, och släppte WestCoast Racing-chauffören förbi sig för att inte riskera en för totalsammandraget potentiellt ödesdiger kollision. Göransson tog målflagg som fyra, och säkrade därmed alltså samma position i 2014 års SM-tabell.

Jan ”Flash” Nilssons finalhelg fick en regal prägel, om än av mindre positiva skäl. Värmlänningen – som återvände till STCC i samband med tävlingarna i Stockholm för två veckor sedan – förlorade tid när han tvingades väja för en snurrande prins Carl Philip Bernadotte i helgens första race, och råkade sedan ut för en närmast identisk situation när prinsen stod för en ny piruett i Race 2; men den här gången gick kollisionen inte att undvika. ”Flash” tvingades i depå för en genomgång av bilen, skickades ut på banan igen, men avbröt sedan loppet med ett skadat chassi.

Roger Samuelsson i teamets tredje SAAB 9-3 tog målflagg på 14:e plats i båda helgens race.

Team Tidö har under säsongen 2014 kört hem totalt tre pallplatser (Ring Knutstorp, Göteborg och Solvalla) och för första gången mönstrat tre bilar samtidigt i Sveriges – och Skandinaviens – tuffaste racingmästerskap.

 

RICHARD GÖRANSSON: ”Vi gick in i den här helgen som femma i mästerskapet, och avslutar den som fyra; det får vi vara nöjda med. Det var lite oroligt när jag inte kom iväg på formationsvarvet i Race 1 och tvingades starta sist, men bilen kändes bra och farten fanns där, så jag kunde köra upp mig och rädda ett gäng viktiga poäng. Jag hade kunnat sätta hårt mot hårt när Fredrik (Larsson) körde om mig i det andra heatet, men jag visste att Forsman och Andersson var bakom mig och jag valde att ta det säkra före det osäkra. Fjärdeplatsen var det bästa vi realistiskt kunde få med oss den här helgen, så jag är glad över att vi lyckades med det. Det här var mitt första år med Team Tidö, och jag har haft väldigt, väldigt kul. Tack till alla som gjort det möjligt!”

 

JAN ”FLASH” NILSSON: ”Rent sportsligt inte den helg jag hade hoppats på, men sådan är racingen ibland. Vi hade en del strul under träningen och kvalet, och sedan hade jag mina incidenter med prinsen i båda racen. Jag lyckades undvika en kollision i det första heatet men fick styra av banan och förlorade mycket tid, och i det andra small det. Det maskerade mycket av vår potential, och varvtiderna i det första loppet visade att vi var med i matchen och att vi hade kunnat slåss om poäng i Race 2. Det var synd, men jag har haft enormt kul under de här två helgerna med Team Tidö – det är en sak som är säker!”

 

DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”Så var STCC-säsongen 2014 över, och det är inte utan att det förstås känns lite vemodigt. Det har varit ett otroligt roligt och givande år, och jag är glad över att Richard lyckades säkra fjärdeplatsen i mästerskapet. Med lite otur hade vi lika gärna kunnat bli sjua, och det hade känts väldigt oförtjänt. Han visade också att farten fanns där in i det sista, och det är en vetskap som kommer att göra vintern lite kortare. Janne och Roger gjorde också de ett bra jobb. Sist men inte minst vill jag ta tillfället i akt att tacka alla som har gjort den här säsongen så minnesvärd för oss. Tack till alla våra trogna samarbetspartners, tack till vår fantastiska personal, och tack till alla som tror på oss. Jag är djupt tacksam, och väldigt stolt.”