JSM och NEZ – Clio Cup och Formel Renault 1.6

Det är mer än ett mästerskap som utkämpas i klasserna Clio Cup och Formel Renault 1.6. i båda klasserna avgörs också JSM och Formel Renault 1.6 ingår även i NEZ, North European Zone, där det delas ut mästerskapsmedaljer. JSM gäller för deltagare som kör på svensk licens och inte är äldre än 25 år. I Clio Cup avgick inte helt oväntat Robert Helling med segern. Helling gjorde en rekordartad säsong och tog elva raka segrar. Henric Skoog, som visserligen tog ett stort steg framåt i utvecklingen som förare, hade inte en chans och fick finna sig i att bli tvåa. Jämfört med den “stora” mästerskapstabellen, där Janne Gustafsson blev trea, blev det istället Linda Johansson som tog hand om tredjeplatsen i JSM-tabellen. Även Linda gjorde enormt stora framsteg jämfört med i fjol och en seger och sju pallplatser talar sitt tydliga språk – Linda är på väg att bli något riktigt stort inom banracingen.

JSM-fyra blev en annan tjej, Johanna Jovér från Nykvarn. Hon blev därmed också bäste debutant i klassen. Matthias Johansson var inte långt bakom och hade kanske kunnat utmana om han inte hade drabbats av en påkörning i samband med den andra tävlingen på Ring Knutstorp. Emelie Moe och Emelie Liljeström visade också en positiv resultatutveckling under året som lovar gott inför kommande säsonger. Nia blev Marcus Annervi som inte körde full säsong. Nästa år har han lovat att komma till start från början av säsongen och då kan han mycket väl utmana om placeringarna i toppen.

I Formel Renault 1.6 är det större skillnad mellan den “stora” tabellen som inkluderar även de utländska förarna och JSM-tabellen. Det blev en hård fajt i JSM mellan tre förare, Lukas Sundahl, Pontus Fredricsson och Robert Svensson. Sundahl och Fredricsson var givna förhandsfavoriter i mästerskapet och det var också de som slog an tonen från början. Men hälsingeföraren Robert Svensson fanns med i bakgrunden och när han väl började leverera toppresultat så hotade han till och med att ta hem titeln i finalen. Nu räckte det inte ända fram för Robert. Sundahl tog hem titeln, välförtjänt efter fem segrar, men det skilde inte mer än tre poäng ned till Svensson. Pontus Fredricsson höll en jämn och hög nivå men inte ens seger i det avslutande heatet räckte till för att rå på Svenssons andraplats i mästerskapet.

Tre av årets tävlingar i Formel Renault 1.6 har också ingått i NEZ-mästerskapet där förare från North European Zone får delta. De tävlingar som ingick var följande: Botnia Raceway, Finland; Pärnu, Estland och Mantorp Park i Sverige.

Inför finalen ledde finländaren Joonas Lappalainen med stor marginal till tvåan Kevin Aabol från Norge och det skulle mycket till om Lappalainen inte skulle ro hem titeln. Och även om finländaren inte hade någon av sina bättre helger så räckte fjärde- och femteplatsen till för att säkra mästerskapet. Däremot blev det en överraskande tvåa. Estländaren Ralf Aron spurtade med sina två segrar upp från en sjundeplats i tabellen till silverplatsen. Aabol fick se sig snuvad på silvret med ynka fem poäng men kan ändå se tillbaka på en säsong där han har tagit stora steg i utvecklingen som förare. Bäste svensk i NEZ blev Pontus Fredricsson som slutade fyra, ytterligare fem poäng bakom Aabol.

JSM Clio Cup

1. Robert Helling 313
2. Henric Skoog 280
3. Linda Johansson 213
4. Johanna Jovér 146
5. Matthias Johansson 113
6. Emelie Moe 112
7. Richard Hansson 92
8. Emelie Liljeström 87
9. Marcis Annervi 66
10. Daniel Johansson 64
11. Daniel Arlbring 20

JSM Formel Renault 1.6

1. Lukas Sundahl 258
2. Robert Svensson 255
3. Pontus Fredricsson 246
4. Paul Blomqvist 169
5. Oliver Söderström 166
6. Robin Fredriksson 137
7. Karl Ero 82
8. Rasmus Eriksson 70
9. Robin Hansson 50
10. Otto Tjäder 37
11. David Nordgren 10

NEZ Formel Renault 1.6

1. Joonas Lappalainen 118
2. Ralf Aron 95
3. Kevin Aabol 82
4. Pontus Fredricsson 77
5. Robert Svensson 71
6. Lukas Sundahl 71
7. Oliver Söderström 70
8. Ilmari Korpivaara 60
9. Paul Blomqvist 41
10. Karl Ero
11. Rasmus Ericsson 1