Theds krokiga väg till andra raka – del 2/3

”Nu är väl Thed Björk ändå tillbaka i samma form som i fjol”, tänkte den initierade bedömaren som hade tävlingen i Göteborg i färskt minne när det var dags för årets tredje tävling i Falkenberg. Men förvånande nog upprepades scenariot från premiären. Ekblom var genomgående klart snabbare och det var nog inte bara Thed Björk som undrade varför formkurvan gick upp och ner som den gjorde.

 

Västkustloppet, Falkenberg 10-11 juli

I det första kvalet var Thed distanserad av Ekblom med en dryg halvsekund – en evighet på den korta och snabba Falkenbergsbanan. Björks räddning i Falkenberg blev incidenten i första heatet mellan Richard Göransson och Fredrik Ekblom. De båda kraschade och nollade – poäng som med facit i hand kunnat räcka långt för att utmana om titeln gick förlorade för båda två. Björk slutade trea i det första heatet, hjälpt av en bra startposition efter ett förhållandevis svagt kval där han inte var bättre än femma. I det andra gick det betydligt sämre. Punktering och depåbesök skickade ned Björk till en niondeplats i resultatlistan och sammanlagt fick han inte med sig mer än 27 poäng från Falkenberg, ett resultat som inte blev bättre av att både Ekblom och Larsson var med i toppen av det andra heatet. Avståndet upp till ledande Larsson ökade från fem poäng till 34. Det blev ett sommarlov i eftertankens tecken för Björk. Den där riktiga farten hade inte infunnit sig och det var något som saknades. Skulle det bli en ny titel så måste han hitta tillbaka till storformen från 2013. 

”Startar man inte längst fram så får man problem. Flytet och farten satt inte riktigt i helgen och då blir det så här. Tredjeplatsen i första tävlingen var bra, men punkteringen var inte mycket att göra åt i andra tävlingen. Nu tar vi nya tag till Knutstorp efter sommaruppehållet.” – Thed Björk

Kval 1 

Fredrik Ekblom, Volvo S60, 42.664
Fredrik Larsson, BMW SR, +0.316
Richard Göransson, SAAB 9-3, +0.394

Thed Björk, Volvo S60, +0.528
Kval 2 – Super Pole

1. Fredrik Ekblom, Volvo S60, 43.057
2. Mattias Andersson, Dacia, +0.119
3. Thed Björk, Volvo S60, +0.223


Resultat Heat 1

1 Philip Forsman BMW SR 27 varv
2 Emma Kimiläinen Saab 9-3 +0.329
3 Thed Björk Volvo S60 +1.989

 

Resultat Heat 2

1 Fredrik Ekblom Volvo S60 27 varv
2 Fredrik Larsson BMW SR +1.360
3 Mattias Andersson Dacia SE +11.068

9 Thed Björk Volvo S60 +1 varv


Tabell

1 Fredrik Larsson BMW SR 135 poäng
2 Fredrik Ekblom Volvo S60 125
3 Thed Björk Volvo S60 109

 

Ring Knutstorp 22-23 augusti

Efter sommaruppehållet var det en pånyttfödd Thed Björk som var tillbaka i depån på Ring Knutstorp för att inleda andra halvan av säsongen. Den här gången var det ingen tvekan om var skåpet skulle stå. Thed pekade med hela handen och lite till när han var snabbast i alla pass utom i det andra kvalet där han fick ge sig mot Ekblom med knapp marginal. I det första heatet slutade Björk fyra, vilket i sig var en bra prestation med tanke på att han startade som tionde man, men det var det som hände konkurrenterna som var av mer avgörande karaktär för mästerskapets fortsättning. Efter halva racet inträffade en masskrasch där både Ekblom och Larsson drogs med. För Ekblom blev konsekvenserna ödesdigra. Bilen blev inte klar i tid för det andra heatet och han tappade massor av päng till både Björk och Larsson. I det andra heatet försökte Fredrik Larsson att utmana Thed om segern men han utgjorde aldrig något reellt hot. Thed kunde segla i mål, inte som överlägsen segrare, men som en segrare som i kraft av överlägsen fart kunde kontrollera utgången av tävlingen.

Thed Björk var nu i mästerskapsledning för första gången under säsongen. Oavsett att händelserna i det första heatet spelade honom i händerna så var det hans egen prestation som imponerade – återigen var han tillbaka i den form som han var i under 2013. Frågan nu var bara om det skulle visa sig vara en tillfällighet, precis som efter Göteborg, eller om formen skulle hålla i sig. Konkurrenterna såg djupt oroade ut och helt klart insåg de att Björk hade hittat det där som saknades efter sommaruppehållet.

”Teamet gav mig en perfekt bil, jag kunde ta kontroll av tävlingen direkt och sedan backa av för att ta hand om bilen. Bäst av allt är att jag tar mästerskapsledningen inför Solvalla som är en av mina absoluta favoriter.”
– Thed Björk

Kval 1 

1 Thed Björk Volvo S60 57.665
2 Fredrik Ekblom Volvo S60 +0.005
3 Fredrik Larsson BMW SR +0.232
 

Kval 2 – Super Pole 

1 Fredrik Ekblom Volvo S60 57.726
2 Thed Björk Volvo S60 +0.170
3 Fredrik Larsson BMW SR +0.191
Resultat Heat 1

1 Philip Forsman BMW SR 20 varv
2 Erik Jonsson BMW SR +4.871
3 Andreas Wernersson Kia Optima +6.240
4 Thed Björk Volvo S60 +6.354
 

Resultat Heat 2

1 Thed Björk Volvo S60 20 varv
2 Fredrik Larsson BMW SR +2.618
3 Mattias Lindberg Kia Optima +3.243
Tabell

1 Thed Björk Volvo S60 171 poäng
2 Fredrik Larsson BMW SR 168
3 Fredrik Ekblom Volvo S60 143