STCC-test på Gelleråsen för sju racingtalanger

Sex förare från Clio Cup och Formel Renault 1.6 får på tisdag den 14 oktober chansen att testa för STCC-teamen Volvo Polestar Racing och Team Kia. Det är de nykorade mästarna i Clio Cup och Formel Renault 1.6, Robert Helling och Joonas Lappalainen som tillsammans med Henric Skoog, Janne Gustafsson och Linda Johansson från Clio Cup får testa tack vare sina prestationer ute på racingbanan. Utöver dessa deltar även Oliver Söderström från Formel Renault 1.6 och Victor Bouveng, som i år har kört Scirocco R i Tyskland, på testet som så kallade ”Wild Cards”.

– Det här är en bra möjlighet för mig, säger Robert Helling, årets mästare i Clio Cup, Jag har en jättebra säsong bakom mig i Clio Cup och är redo att gå vidare i karriären.

Hellings värste konkurrent i kampen om mästerskapet var Henric Skoog från Eskilstuna. Henric har testat STCC-bilar förut för WestCoast Racing och Picko Troberg Racing men det var för ett år sedan och mycket har hänt i hans utveckling som förare sedan dess.

– Då hade vi erbjudanden om att köra men vi tackade nej nästan omgående, det kändes som om det var för tidigt, säger Skoog. Den här gången måste vi absolut kolla på möjligheten att köra STCC på allvar.

Tjejerna är på stark frammarsch i motorsporten. I år blev finländska Emma Kimiläinen första tjej att köra STCC på femton år och Linda Johansson var en av fyra tjejer som körde Clio Cup. Med en tredjeplats i JSM har hon kvalificerat sig för ett test i en STCC-bil.

– Jag är väldigt nervös inför det här men det ska bli skitkul, säger Linda Johansson som inte riktigt vet vad hon ska köra nästa säsong.

– STCC blir kanske ett för stort steg att ta för mig till nästa år men det är det jag vill köra. Nu kommer jag att få veta om jag har förutsättningar att klara av det i framtiden och det är jättebra att få svar på.

Andreas Wernersson och Mattias Lindberg tog till i år steget upp från Clio Cup till STCC. Båda körde för Team Kia och de tog under året varsin seger. Nu hoppas Thomas Johansson, ansvarig för Renault-klasserna i Sverige, att fler unga talanger ska följa i Wernerssons och Lindbergs fotspår.

– Det här är en fantastisk möjlighet som har skapats genom det samarbete vi har med Renault, STCC-teamen och vår partner KAK, säger Johansson. Vi börjar få till en karriärstege i svensk racing som verkligen fungerar och även STCC-teamen ser möjligheten att hitta nya talanger genom detta samarbete. I år såg vi flera team som satsade på unga förare med mycket gott resultat. Förutom Wernersson och Lindberg lyckades även Erik Jonsson och Philip Forsman utomordentligt bra i STCC för WestCoast Racing och det skapar en trygghet att satsa på unga förare även i framtiden.