Lyckad testdag för pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal

Den 18 augusti i år avgjordes den andra upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal på Lidköpings Motorstadion. Tio unga kartingtalanger fick under tisdagen möjlighet att prova på att köra riktig racerbil i form av en Clio Cup- och en Formel Renault-bil som pris för sina insatser.

– Det har varit en fantastisk dag och jag är väldigt imponerad av det sätt vilket de här ungdomarna har tagit sig an utmaningen, de har varit mycket duktiga, säger prins Carl Philip. De är alla stora talanger som har förutsättningar att gå långt i sporten och det känns bra att genom det här priset kunna hjälpa till att ge dem en knuff vidare i karriären.

Deltagarna, vars ålder varierade mellan 14 och 25 år, fick en spännande och lärorik dag på racerbanan. Freddie Carlsson, 20 år från Åmål, var en av flera som imponerade.

– Det har varit en bra dag som har gett stor inblick i hur det är köra de här racerbilarna, säger Freddie. Prins Carl Philips Racing Pokal har stor betydelse för att överbrygga gapet mellan karting och racing och det är jättebra.

En annan pristagare som hade kommit till Gelleråsen för att köra sina första varv i en riktig racerbil var Julle Jungdahl, 14 år från Norrtälje. Julle tillhör egentligen fjolårets pristagare men på grund av sin låga ålder fick han stå på tillväxt ett år för att få testa. Men för Julles del är det redan klart att han kommer att köra Clio Cup nästa säsong och han blir därmed den andre föraren efter Johanna Jovér att ta steget från karting, via Prins Carl Philips Racing Pokal, till Clio Cup.

– Ja, vi har redan köpt en bil till nästa säsong men det var första gången jag fick prova på att köra på bana, säger Julle. Det var roligt och en helt annan känsla än med gokarten.

Thomas Johansson är ansvarig hos STCC för Renault-klasserna och han är också promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal.

– Vi har med Prins Carl Philips Racing Pokal fått till en viktig del i den karriärstege som måste till för att trygga återväxten i svensk racing, säger Thomas Johansson. Nu har vi förare som kommer till våra supportklasser från kartingen, och vi har förare som går från våra supportklasser till STCC.

Kungliga Automobil Klubben, en samarbetspartner tillsammans med STCC och Svenska Bilsportförbundet i Prins Carl Philips Racing Pokal, var representerade av generalsekreterare Niklas Nyström som gladdes åt att intresset både bland media och deltagare var stort för testet.

– Det är roligt att se hur uppskattat det här är av alla som är på plats, säger Niklas Nyström. Det är viktigt att unga kartingtalanger ges den här möjligheten att få köra något som är lite mer avancerat än vad de har kört tidigare och att de kan få med sig en känsla hem av att de kan klara av den utmaning som det innebär att köra en riktig racerbil.

För testdeltagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal återstår ett pris att kvittera ut – Svenska Bilsportförbundet bidrar under vintern med en träningshelg på Bosön.

 

På bilden, från vänster: Ludvig Delvret, Daniel Lindholm, Anton Haaga, Kevin Sundahl, Freddie Carlsson, Carl Jansson, Christoffer Karlsson, Michael Haflidason, Hugo Nerman, Julle Jungdahl och prins Carl Philip

 

Testdeltagare av pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal 2014

Klass KF Junior

Anton Haaga, 15 år, Team 13
Hugo Nerman, 15 år, Helsingborgs Kartingklubb
Ludvig Delvret, 15 år, Uddevalla MK

Klass KZ2

Freddie Carlsson, 20 år, Åmåls MK
Daniel Lindholm, 16 år, Skellefteå MS
Kevin Sundahl, 18 år, Växjö MS

Wild Card

Christoffer Karlsson, 25 år, SMK Örebro

Av fjolårets pristagare deltog också Carl Jansson, Michael Haflidason Häussler och Julle Ljungdahl