Blir Kevin Aabol näste norrman i STCC?

Genom åren är det ett antal norrmän som har kört STCC. Thomas Schie, Roar Lindland, Marius Erlandsen, Tord Linnerud hör till de mer namnkunniga och den främste av dem alla, Tommy Rustad, den tvåfaldige STCC-mästaren är icke att förglömma. Nu är näste norrman på gång till STCC – Kevin Aabol, 20 år från Sandefjord har kommit en bra bit på vägen att förverkliga målet om en STCC-start nästa säsong. Första steget var ett test med Team Kia på Gelleråsen i tisdags.

– Det var en rolig bil att köra, säger Kevin om STCC-Kia:n han fick testa. Den var överraskande lik den formelbil jag har kört tidigare, förutom att den extra vikten. Ett stort tack till Team Kia som gav mig den här möjligheten att testa en STCC-bil – det var oerhört betydelsefullt.

Kevin Aabol gjorde i år sin andra säsong i Formel Renault 1.6 och han visade på en mycket positiv utvecklingskurva. Hade han gjort en lika stark första halva av säsongen som han avslutade den så hade han stått överst på pallen. Nu räckte det inte ända fram för Kevin och han slutade tvåa i tabellen – nu är det dags att ta nästa steg i karriären och STCC lockar.

– Jag ser STCC som en stor möjlighet att gå vidare som förare, säger han. Det är många stora namn som kör där och det betyder också att man kan bygga sitt eget namn. Och att köra i en serie som även är känd i utlandet ser jag som positivt.

Det andra steget i en satsning på STCC är förstås att få ihop en budget och även där har Kevin kommit en bit på vägen. Pappa Magne ser positivt på möjligheterna inför 2015.

– Absolut, vi kommer att jobba hårt med att få ihop budgeten och jag tror och hoppas att vi kommer att lyckas med det, säger han. Vi har redan med oss två av våra sponsorer sedan tidigare på en STCC-satsning. och möjligheterna att få in flera sponsorer är mycket goda.

STCC är välkänt i norska motorsportkretsar och även bland företag.

– Möjligheterna att få in ytterligare sponsorer som är intresserade av både den norska och svenska marknaden bedömer jag som mycket goda, fortsätter Magne. STCC är ett varumärke som klingar gott i Norge.

På STCC-testet med Team Kia imponerade Kevin på teamchefen Tobias Johansson med sitt sätt att tackla uppgiften. Kevin flyttade lugnt och säkert fram gränsen för varje varv som gick.

– Kevin körde bra och han tog i lite mer för varje varv, säger Tobias. På slutet presterade han tider som en rutinerad STCC-förare och det är inte dåligt efter så pass få varv. Han har definitivt en framtid i STCC och jag ser gärna ett samarbete med Kevin under nästa säsong.