Succe för V8 Thunder Cars-test

Pressrelease V8 Thunder Cars

 V8 Thunder Cars genomförde i veckan tester inför säsongen 2015. Hela tolv duktiga förare hade anmält sig till en heldag på Mantorp Park. Memphis Racing och Bryntesson Motorsport var där med två bilar vardera. Alla tre bilmodellerna var representerade Ford Mustang, Dodge Challenger samt Chevrolet Camaro. 

Dagen började med en presentation av SM-klassen V8 Thunder Cars, det informerades om teknik, hur bilarna är uppbyggda, driftkostnader, service, samarbetet med STCC samt inte minst den gedigna reservdelssupporten.

Flera av förarna var imponerade av hur organisationen runt klassen var uppbyggd. Den höga nivån av support och reservdelar som finns tillgängligt på banan är en stor ekonomisk fördel både för teamens intäkter och för minskade kostnader.

Oscar Krüger som har kört Radical Prosport i Engelska mästerskapet de senaste två åren, och i år totalt dominerat sin klass, är sugen på att ta klivet upp i större bilar. Oscar började testet i lätt regn och fick känna på hur Edmans mästar-Camaro fungerade på regndäck. Efter lunch torkade banan upp och det var dags för slicks. Oscar var väldigt nöjd med bilen och dess potential, körde bra varvtider och tyckte det var en jätterolig bil att köra som gav mersmak.

Robert Myrsäter har kört Formel Ford och Radical några år med många framskjutna placeringar. Även Robert tittar på möjligheten att köra V8 Thunder Cars 2015. Han tyckte bilen var suverän att köra med mycket effekt och ett potent chassi.

Robin Appelqvist är bara 22 år men har redan stor racing erfarenhet från JTCC och tre år i STCC. Senaste året har Robin varit framgångsrik i Internationella Abarth-serien. Robin är redo för nya utmaningar och visade direkt att bakhjulsdrift och mycket effekt passade körstilen utmärkt.

– Det var en riktigt rolig bil att köra, mycket effekt, bra balans och ett väldigt bra upplägg med låga driftkostnader och bra supportmöjligheter, var reaktionen från Robin.

Joakim Ahlberg som slutade sexa i JTCC i år var med på testet och hade en helt sjukt rolig dag som han uttryckte det. Kände sig hemma i bilen nästan med en gång och fick till riktigt bra varvtider med en topphastighet på hela 242km/h.

– Bland det bästa och roligaste jag gjort inom racing på länge. Nu måste vi börja planera och se var detta slutar, myste Joakim.

Tidigare SM vinaren i Time Attack, Pontus Parneryd, gjorde debut i en banracingbil och visade med eftertryck att han blir en kraft att räkna med oavsett vilken banracingklass han väljer.

Richard Berggren, Memphis racing var nöjd med dagen och såg många nya bra förare som har potential att hävda sig I klassen.

– Med så mycket positiva tongångar vi fick under dagen, blandat med uppslutningen från befintliga team så känns det som att vi kommer att få se ett stort startfält i V8 Thunder Cars 2015.

Även Team chefen för Bryntesson Motorsport Tony Bryntesson var nöjd med dagen. Det är kul att kunna ge de här nya hungriga förarna en chans att få testa på en riktigt bra racing bil.

– Vi såg flera förare här i dag som mycket väl efter några tester kan ge sig in i toppen av V8 Thunder Cars. Vi vet redan att flertalet av de som körde i år kommer att köra och med dessa nya förare blir V8 Thunder Cars en ännu häftigare klass nästa år.

Deltog på testet gjorde: Robin Appelqvist, Pontus Parneryd, Christoffer Bergström, Martin Breding, Henrik Brusewitz, Hans Söderström, Fredrik Hansson, Calle Hjortnäs, Oskar Krüger, Tomas Ekman, Robert Mysäter samt Joakim Ahlberg.